g

e

Mi lesz veled Salvini?

 

Várhatóan október 3-án bíróság elé állítják Cataniában a korábbi olasz belügyminisztert, Matteo Salvinit. Az események ismétlődnek, hiszen 2013-ban az egykori, háromszoros miniszterelnök, Silvio Berlusconi ellen indítottak peres eljárást, amelynek következtében kiszorították őt a hatalomból. A migránspárti baloldal megakadályozta, hogy a következő választásokon részt vehessen, és kormányzati hivatalt vállalhasson. Úgy tűnik, hogy most a Liga vezetője került hasonló helyzetbe. Napjainkban Matteo Salvini óriási népszerűségnek örvend, és miniszterelnökké választását rendkívüli sokan támogatják. Ám, ha a bíróság elítéli, akkor nem vehet részt a 2023-as választáson. A receptkönyv tehát nem változott. Az olasz politikai háború ma is igazságügyi eszközökkel zajlik, és az Európai Unió nem aggódik a jogállamiság megsértése miatt.
Salvini legnagyobb bűne, hogy megvédte országa határait. Ellenfelei el akarják ítéltetni emberrablásáért, mert 2019 júliusában belügyminiszterként megtagadta a Gregoretti parti őrség hajóján lévő 131 migráns beléptetését Olaszországba. A hajó napokig vesztegelt Syracuse tartomány partja mentén, Augusta kikötőjén kívül, annak ellenére, hogy állítólag alkalmatlan volt ilyen sok ember befogadására. Végül a bíróság engedélyt adott a partraszállásra. A Liga vezetője azt nyilatkozta a "fanpange.it" portálnak, hogy nem történt más csak meghosszabbították az illegálisan érkező migránsok hajón való tartózkodását addig, amíg megoldást kerestek más országokba való elhelyezésükre.

fGiorgia Meloni a Facebook oldalán azt írta, hogy jelenleg már nem számít, mi a helyes, csak az, hogy mi tetszik a baloldalnak, a mainstreamnek és az erős hatalmaknak.
"De azoknak, akik szégyentelenül ünnepelnek, azt üzenem, hogyha a jogállamiság megsérül, akkor senki sem lesz biztonságban. "Matteo Salvini iránt teljes és feltétel nélküli a szolidaritásom, amit az összes olasz testvéremmel tudatok. Sikeresek leszünk Matteo, megvédjük ezt a nemzetet a gyáváktól és árulóktól"- írta Meloni.
A Salvini-szurkolók azt remélik, hogy a Liga vezére diadalmasan hagyja majd el a tárgyalótermet. Ám, ha a rosszabb forgatókönyv válik valóra, akár 15 évre börtönbe kerülhet. Tény, hogy annak idején Silvio Berlusconi ügye sem jutott el ebbe a fázisba, csak ellehetetlenítették, hogy ne vehessen részt az éppen aktuális választáson. Mindez Salvini esetében is bekövetkezhet, ha elítélnék, és a büntetés meghaladja a huszonnégy hónapot, ami nem lehetetlen, tekintve, hogy az emberrablás bűncselekményét tizenöt évre büntetik. Salvini bátor és kitartó, az illegális inváziót segítő kormány pedig szembe megy az emberek akaratával. Salvini bátran vállalja sorsát, és nemrég a következőket nyilatkozta.
"Büszke vagyok arra, hogy megvédtem Olaszországot: megtenném újra és újra. Megtenném, azért is, mert a partraszállás csak idén júliusban hatszor nagyobb volt, mint az egy évvel ezelőtti időszakban. Megyek előre, magasan tartva a fejem, hogy tiszta lelkiismerettel nyugodtan nézhessek a gyermekeim szemébe, mert elszántsággal és józan eszemmel tettem a kötelességemet."  Salvini továbbá felidézte még az Alkotmány 52. ​​cikkejét, amely szerint "Az ország védelme a polgárok szent kötelessége". A hatalmi játszmák azonban ezt a szabályt már jogellenesen felülírják. Az igazságszolgáltatás bevonása a politikai csatába arra utal, hogy ugyan úgy akarják eltávolítani a volt belügyminisztert a politikai életből, mint korábban Bettino Craxit és Silvio Berlusconit. Reméljük, hogy ezúttal ez nem sikerülhet.

Matteo Salvini

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Archívum Kapcsolat