FŐOLDAL Archívum Kapcsolat

 

 

 


 

 

 

 

A Gucci örökösnők

 

A tehetséges Guccio Gucci alapította a divatcéget még a 20-dik század elején Firenzében. Az akkori poggyász- és kézitáska gyártó vállakozásból hamarosan meggazdagodott. Amikor Guccio 1953-ban meghalt, a vállalatot három fia közül Aldo vette át. A fiatalember gyorsan kibővítette az üzletet az Olaszországon kívüli piacokra is, és nemzetközi hírnevet szerzett a márkának. 
A Gucci vállalatban a család számos tagja aktívan dolgozott. A cég jövőjét tönkretette az egymást következő generációk teljesen eltérő törekvése és az egyre növekvő mohóság. Aldo fia, Paolo új divatvonalat akart indítani. Noha sem az apja, sem a nagybátyja nem fogadta el az ötletét, a férfi ennek ellenére megvalósította terveit a hátuk mögött. Ekkor a családi vállalkozásból távoznia kellett.

Paolo azonban bosszúra szomjazott, és feltárta saját apja, Aldo szabálytalan adóügyeit, aki emiatt egy évig az Egyesült Államok börtönében ült adócsalásért. Közben Paolo és unokatestvére, Maurizio átvette az üzletet, ezután Paolo újabb katasztrofális divatvonalat indított. A szörnyű helyzetnek Paolo Gucci halála vetett véget. A családi cég formatervezési vezetője ugyanis 64 éves korában elhunyt egy londoni kórházban. Ekkor unokaöccse, Maurizio több mint 40 millió dolláros adóssággal átvette a vállalat irányítását, amelynek jelentős hányada végül az arab érdekeltségű Investcorp tulajdonába került. Mindez azonban csak a bajözön kezdetének bizonyult. A világhírű divatház örököse, Maurizio feleségül vette Patrizia Reggianit, de 13 év múlva, 1985-ben elváltak. Patrizia azonban nem nyugodott bele abba, hogy a férje elhagyta egy fiatalabb nő kedvéért, hiszen elveszítette magas társadalmi rangját. Bérgyilkost fogadott, aki lelőtte Maurizio Guccit, a divatház 47 éves örökösét 1995 márciusában az irodája előtt, Milánóban.

 

 

Patrizia Reggiani 16 évet töltött börtönben a gyilkosság miatt.  Szabadulása után azonban újabb esély nyílt a gazdagodására. A meggyilkolt Maurizio még életében 1993-ban aláírta azt az egyezséget, amely szerint vállalta, hogy exfeleségének a vállalat egymillió eurót fizet. A család perre vitte az ügyet. A The Telegraph tudósítása szerint a bíróság 2017 elején úgy döntött, hogy Reggiani 900 000 font évjáradékra, vagyis körülbelül 1 millió euróra jogosult a Gucci birodalomtól. A bíróság a börtönben töltött időszakra is érvényesítette a követelését, amelynek összege meghaladta a 16 millió fontot. A történtek miatt Patrizia kapcsolata a lányaival, a börtönből való szabadulása óta rendkívül bonyolult.

Alessandra (38) és Allegra (33) kétségtelenül igazi kockázatvállaló Gucci utódok. Néhány évvel ezelőtt ugyanis azzal vádolták meg őket, hogy nem fizettek be 5 millió dollárnyi adót az olasz államkasszába 2004 és 2010 között. Ezután hosszas eljárás következett. Végül a néhai Maurizio Gucci és Patrizia Reggiani leányait a 2016-ban felmentették, miután az összes díjhátralékot rendezték. Gaetano Ruta, milánói ügyész úgy vélte, hogy az előzetes meghallgatás nem szolgáltatott elegendő bizonyítékot arra, hogy a hölgyek adókijátszás követtek volna el.

A Gucci-lányok néhai apjuktól nyaralót örököltek Acapulcóban, egy farmot Connecticutban, továbbá egy házat a Saint Moritz-i síparadicsomban.
Napjainkban a Gucci-Groupban a francia Kering vállalat a főrészvényes, amelynek tulajdonosa François-Henri Pinault, aki egyébként Salma Hayek filmsztár férje. Ettől függetlenül a Gucci-nővéreknek sem kell aggódniuk a jövőjükért.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
www.cadizmedia.hu © 2019. Minden jog fenntartva
Design: C@diz