FŐOLDAL Archívum Kapcsolat

 

 

 


 

 

 A Medici-hercegek ma!

 

Napjainkban két utód is viseli a Lorenzo Medici nevet. Az egyik tévés személyiség, igazi életművész, a másik történelmi regények írója.

Az ifjabbik Lorenzo herceg 44 éves, büszke a családja gazdag társadalmi örökségére és a nevére. A "Medici" a világ 10 legbefolyásosabb történelemi famíliája közé tartozik. Ősei között három pápa: X. Leo, VII. Kelemen, IV. Piusz, továbbá két francia királynő is találtható, Medici Mária és Katalin személyében. Az olasz bankár- és politikus dinasztia a 15. század első felében kezdett felemelkedni. Akkor Európa legnagyobb bankját birtokolták, ami elősegítette, hogy politikai hatalomhoz juthassanak Firenzében, míg végül a 16. században már uralkodókká is váltak.

A Medicieket mindig kifinomult stílus, luxus és hihetetlen elegancia jellemezte. Támogatták a művészetet, a tudományt, a bankrendszer megteremtésével pedig szó szerint megváltoztatták a világot.  A Mediciek megvalósították az egyéni jogvédelmet, és szabadságot garantáltak a művészetnek, valamint a tudománynak. Michelangelo, Leonardo da Vinci és Galileo egyaránt élvezte nagylelkű támogatásukat. A család ezen kívül feltalálta a modern bankokat, létrehozta a csekkeket és a fióktelepeket, valamint a főkönyvi rendszert, ami biztonságosabb társadalomhoz vezetett. Mediciek úgy tartották: „Élvezd a ma nagyszerűségét, hiszen soha nem tudhatjuk, mit hoz a holnap. Fontos, hogy jól éljünk a jelenben, de közben a jövőbe is be kell fektetni. Élj a mának!" - mondogatták.Lorenzo kulturális nagykövet, TV Reality sztár, szakács, kulináris-szakértő, művész, filantróp. Az ifjú herceg az olaszországi Catanzaróban született 1975-ben. Apja, Alessandro de' Medici a híres firenzei famíliából származik. Anyja, Kristina Kuharska lengyel hercegi család sarja, aki katolikus nevelést adott fiának, és arra inspirálta a fiatal Lorenzót, hogy jótékonykodjon. Ez az oka, hogy finanszírozta egy lengyel temető kis kápolnájának újjáépítését Cassinóban. Lorenzo de' Medici restauráltatta a Martirano Lombardo templomot Olaszországban, mert maga is a Martirano Rend lovagja.
Diplomát a Salernói Egyetemen szerzett az egyház történetéről szóló értekezéssel. Lorenzo herceg fiatal korában Zimbabwe, Zambia és Namíbia humanitárius szervezeteiben tevékenykedett, és sok emberi szenvedést látott. Megismerte azt a világot, ahol tarol a kolera, a tífusz és az AIDS. Lorenzo herceg jelenleg felváltva él Rómában és Los Angelesben feleségével, Rosemary-vel és kislányával, Maddalenával.

Ugyancsak a legendás firenzei Medici-család közvetlen leszármazottja egy másik herceg is, aki szintén a Lorenzo nevet viseli, és Milánóban született 1951-ben. Élt Argentínában, Svájcban és Portugáliában. Végül 1996-ban Spanyolországban telepedett le. A történelmi regény műfaját műveli a legsikeresebben. Olyan könyveket publikált, mint "A királynő titka", "Az ellopott kártyák", "A királynő szeretője" és az "Elvesztett szó".
Jelenleg éppen az egyik történelmi témájú alkotásából készülő televíziós dokumentumfilmet forgatja Németországban.

Szeret távolmaradni a nyilvánosságtól. Eddig ugyanis, ha kiderült a származása, mindig túlzott elvárásokat támasztottak vele szemben. Az iskolában a társai gyűlölték, mert kiváltságosnak tekintették. A tanárok pedig nemes egyszerűséggel csak Don Lorenzonak nevezték.  ”Nézzük meg, mit mond erről Don Lorenzo!" - ismételgették enyhe gúnnyal. A több évszázados családi múlt fordulatait rajta kérték számon, ami nyilvánvalóan, hibás és igazságtalan döntés.

"Nem vagyok gazdag, de jól élek, elfogadom, hogy ezt az örökséget kaptam" - nyilatkozta az író Lorenzo de' Medici. Tény, hogy híres ősi nevének köszönhetően viszonylag könnyen boldogult a világban. Könyvei sikeresek, és jelentős bevételt hoztak számára. Művei megalkotása közben részletesen megismerte családja múltját. Mindent összegezve arra a következésre jutott, hogy a bankárok manapság rosszabbak a firenzei Medicieknél, hiszen pénzügyi befektetéseiknél az indokoltál sokkal nagyobb kockázatot vállalnak, ami sok bajt hozott már a világra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
www.cadizmedia.hu © 2019. Minden jog fenntartva
Design: C@diz