g

e

A medvék és a szörnyfarkas

 

Napjainkban mintegy 6000 barnamedve él Romániában. Ez Európa legnagyobb barnamedve populációja. Nemrég az EU kohéziós alapjainak felhasználásával megkezdték a valódi állomány megállapítását. Miközben a helyiek félnek a vadak támadásaitól, az EU a barnamedvék számlálását támogatja. A döntés szerint 11 millió euró költhető el a barnamedvék megóvására. A helyiek szerint inkább arra kellene költeni, hogy a lakosságot megkíméljék az elmúlt években megszaporodott támadásoktól.
A környezetvédelmi minisztérium még 2016-ban betiltotta a medvevadászatot. Emiatt megnőtt a populáció száma és a lakosok kertjeibe is behatolnak a vadállatok. A medvéket ma gyakran látják az utcákon sok városban. Az elmúlt napokban pénzbírságot szabtak ki azokra, akik vadon élő állatoknak ételt adtak a turisztikai hotspotokban.

A kormány nemrégiben elfogadott egy rendeletet, amely felhatalmazza a városi hatóságokat a veszélyes medvék leölésére. Az új rendelet előtt csak a környezetvédelmi minisztérium adhatott engedélyt a veszélyes medve vadászására. A hatóságoknak azonban most is előbb el kell kergetniük vagy le kell nyugtatniuk az állatot, mielőtt lőni kezdenének. A környezetvédelmi csoportok szerint a kormány nem sokat tett eddig a helyi emberek védelméért, és most is inkább a medvék számlására költ.

Japánban is hasonló gondokkal küzdenek az emberek, hiszen meredeken megnőtt a veszélyes vadállatok száma. A távolkeleti ország legészakibb prefektúrájában, Hokkaido városában bemutatták azt a szörnyfarkas robotot, ami képes üvölteni, miközben vörösen villogtatja a szemét, és így próbálja elriasztani a lakott területekre betévedő barnamedvéket.
A Takikawa Városi Önkormányzat már tavaly több helyre telepített úgynevezett „ szörnyeteg farkast”, amit egy japán cég fejlesztett ki, hogy elkerüljék a lakók és a medvék közötti súrlódást. Ez volt az első alkalom, hogy egy robotfarkast állítottak fel a lakótelep elé, ám azóta nem érkezett bejelentés sem medvékről, sem támadásokról.

Hasznos a robot szörnyfarkas:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

  

 

 

 

 Archívum Kapcsolat