g

e

Nina Döbler Seborga új uralkodójaKorábban már beszámoltunk arról, hogy a Monaco közelében fekvő kis Seborga fejedelemségben folyamatosak a hatalmi harcok. A „mesebirodalom”, amely az olasz riviéra feletti dombokon fekszik, idén ismét bekerült a nemzetközi hírekbe, mivel 2020 augusztusában Nina Döbler Menegattot hivatalosan is Seborga hercegnőjévé koronázták. Az aprócska fejedelemség irányítását korábban egy francia testvérpár, Martial és Nicolas Mutte puccsal próbálta megszerezni, de végül 2019. június 14-én mindkettőjüket vád alá helyezte a lisieux-i a bíróság.

Idézzük fel az előzményeket! Seborga első karizmatikus polgári származású uralkodója, Giorgio Carbone az 1960-as években rekonstruálta a falu történelmét a vatikáni levéltár dokumentumai alapján. Felfedezte, hogy a helyiek 954-ben átengedték Seborgát a Cannes partjainál fekvő kis szigeten élő Lérins bencés szerzeteseknek. Kevesebb, mint 100 évvel később VII. Gergely pápa és IV. Henrik császár a Szent Római Birodalom császári fejedelemségének rangjára emelte Seborgát, majd 1729-ben eladta a Savoyai-dinasztiának. Az adásvételt azonban soha nem regisztrálták, így a fejedelemség jogilag félhomályos zónába került. Jelenleg olyan, mintha önálló lenne, valójában azonban Olaszország formál jogot a településre. Az új uralkodó, Nina hercegnő folytatja a harcot többek között azért is, hogy Seborgát Olaszországtól független fejedelemségként ismerjék el.


Nina Döbler, a 42 éves német származású üzletasszony, egykor egy svájci bentlakásos iskolában ismerkedett meg későbbi férjével, Marcello Menegattóval. Majd Döbler a Nemzetközi Monacói Egyetemen szerzett diplomát MBA marketing szakon. A házaspár érdeklődését felkeltette a kis Seborga fejedelemség, ezért Nina és Marcello még 2003-ban elkezdte újjáépíteni a falu omladozó infrastruktúráját, többek között új vállalkozásokat alapított, köztük éttermeket és fodrászatot is. A fejlesztéseknek köszönhetően az emberek Marcellót 2010-ben herceggé, feleségét, Ninát pedig a korona külügyi tanácsossá választották. Menegatto kilenc évig irányította a települést. A herceg azonban két évvel második uralkodása megkezdése után lemondott a trónról éppen akkor, amikor Ninától elvált. A férfi ugyanis nem sok időt töltött a fejedelemségben, inkább utazgatott a világban, ráadásul megcsalta csinos feleségét. Ezután egy francia testvérpár, az uralkodói válságot kihasználva puccsal elfoglalta rövid időre a trónt. Ellenük még zajlik az eljárás.

f

Idén augusztusban azonban ismét választásokat tartottak Seborgában, és Nina meggyőzően, 122 szavazattal 69 ellen győzött, noha ellenfele I. Giorgio uralkodó lánya, Laura Di Bisceglie volt. A hercegnő megígérte, hogy létrehozza a régió első egészség- és wellness szállodáját, és luxus üdülőhellyé varázsolja Seborgát. Az érintetlen, ám szegény vidék mindössze 30 kilométerre fekszik a gazdag és fényűző Monacótól. A településnek kétségtelenül hiányos az infrastruktúrája. Igaz napjainkban már panziókkal, három étteremmel és ajándékboltokkal büszkélkedhet, de ez sajnos nem elég.
Az emberek idősek Seborgában, a fiatalok elvándoroltak, hiszen nincs munkalehetőség. Nyáron a 320 lakosú település körülbelül 2000-re duzzad, mivel a tulajdonosok visszatérnek nyaralóikba, továbbá főleg európai és japán turisták látogatják a hegyi falucskát.
Most, hogy Ninának hivatalosan átadták a jogart, a wellnes projekt is felgyorsult. Azok a magánbefektetők, akik már földet vásároltak, benyújtották a fejlesztési javaslataikat a genovai olasz hatóságoknak, és a helyi önkormányzat támogatja törekvéseiket, mert ez sok lehetőséget kínál az egész régiónak, nemcsak Seborgának. Nina hercegnő egyébként egy 14 hónapos kislány édesanyja, de állítja, hogy képes arányosan megosztani idejét a fejedelemség és a gyermeknevelés között.

Seborga ódon hangulatú világa:


 

 

 

 

Archívum Kapcsolat