Egy titokzatos könyv
Milliárdos írók
Viola Henderson
Főoldal

Milliárdos írók

J.K. Rowling

A Forbes Magazin Top-listája szerint, JK Rowling  a Harry Potter szerzője kereste a legtöbb pénzt 2008-ban. Mindenki várja, hogy Rowling ír-e újabb könyvet vagy egyszerűen ül a babérjain. Egyelőre nincs
válasz. De ez érthető is, hiszen Rowling egymaga több pénzt zsebelt be tavaly, mint a Forbes listáján szereplő írók együttvéve.
Joanne Kathleen Rowling apja, Peter, a Rolls Royce bristoli gyárának a mérnöke volt. Anyja, Anne félig francia, félig skót származású. Joanne az Exeter Egyetem után tanárként kezdett dolgozni. Egy napon, amikor egy Manchester és London közötti vonat késett és  4 órán át tartott az utazás, megálmodta a fiút, akit Harry Potternek hívnak. Éveken át írta a könyvet. Közben Portugáliába költözött angolt tanítani, ahol 1992-ben feleségül ment egy portugál televíziós riporterhez. A házasságukból egy kislányuk született. Már 1993 novemberében elváltak. Lányával Skóciába telepedett le.  Nehéz évek következtek. De tovább írt, majd hosszas küzdelem után, 1997-ben megjelent a Harry Potter című könyve Angliában, a rákövetkező évben pedig már Amerikában is. A Warner Brothers 2000-ben megvette a sorozat filmjogait.

Második férjével, dr. Neil Murray orvossal 2001-ben kötött házasságot, 2003-ban megszületett fiuk, David Gordon, majd 2005-ben a lányuk, Mackenzie Jean.

 

2. James Patterson A világhírű amerikai krimi szerző 1947. március 22-én született. Mielőtt írni kezdett volna egy reklámvállalat elnökeként dolgozott. Nem csoda, ha pontosan tudta, mit is vár el a piac manapság egy sikeres alkotótól. Próbálkozásait siker koronázta, az elmúlt évben a második legjobban kereső íróvá vált a világon.
Olyan sikeres forgatókönyvek fűződnek a nevéhez, mint A Pókember vagy a Gyűjtő. A szültetett  nyomozók című televíziós sorozat is az ő műveiből készült.
Patterson rendszerint kegyetlen gyilkosok történeteit tárja az olvasók elé. A vérfagyasztó krimik szerzője azonban szívesen ír szívfájdítóan, romantikus történeteket is. Magánéletéből azonban nem sokat tár a világ elé, de azt tudjuk, hogy Floridában, Palm Beach-en él feleségével és a fiával.

3. Stephen King Nos, tavaly csak a harmadik legjobban kereső író lett a XX. század legolvasottabb
szerzője Stephen King.
Két éves volt, amikor apja elhagyta őt, a testvérét és az édesanyját. A csonka kis család sokat nélkülözött. King hétévesen már írogatott. A Maine állambeli egyetemen végzett. Angol tanárként azonban nem tudta eltartani családját, ezért mellékállást is vállalt. Eleinte kevés ideje maradt az írásra. A felesége, Tabitha Spruce szintén író. Három gyermekük született: Naomi, Joseph és Owen. Az első sikert a Carrie című regénye hozta meg, amit 1974-ben meg is filmesítettek. Eddig több mint 50 könyvet publikált. Hét könyve azonban Richard Bachman álnéven jelent meg. Művei rendszerint félelmet keltenek, a pszicho és a parahorror a fő területe. A horror könyvek koronázatlan királya ma dúsgazdag ember. Feleségével közösen három rádióadót is működtetnek.
Történt azonban, hogy 1999-ben egy Brian Smith nevű férfi furgonjával elütötte Kinget, és súlyos állapotban kórházba került. A fickót csupán felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a bíróság. Ám a férfi 2000-ben, éppen King születésnapján rejtélyes körülmények között elhunyt. Ráadásul King éppen "A rémautó" című regényén dolgozott, amelyben  kísértetiesen hasonló balesetet álmodott meg, mint ami Smith halálát okozta.

 

4. Tom Clancy. Thomas Leo Clancy 1947. április 12-ben született. Művei rendszerint politikai tartalmúak számos kémregényt és katonai témájú könyvet publikált.
A neves amerikai író konzervatív jobb-közép politikai nézeteket vall. Többek között a Vadászat a Vörös Októberre, a Férfias játékok, a Rettegés arénája című  művei világhírt hoztak a számára.
Közismert, hogy jelentős támogatást adott a republikánus jelölteknek. Mindenkor bátran nyilvánít véleményt az amerikai politikai életről és annak szereplőiről. Egy héttel a  2001. szeptember 11-i támadás után egy televíziós beszélgető műsorban Clancy kifejtette azt a véleményét, miszerint a támadásért részben a baloldali amerikai politikusok felelősek, amiért "kibelezték" a CIA-t.
Clancy nem csak híres író, de jó üzletember is. Nevének használatát megvásárolta egy francia cég, amely videojátékokat forgalmaz. Továbbá azt is engedélyezte, hogy számos más szerzőtől származó regényt publikáljanak a neve alatt, hiszen így a jól bevezetett márkanév biztos sikert és óriási  hasznot hozott számára is. Clancy 53 éveses, 1999-ben elvette második feleségét, a 32 éves Alexandra Marie Llewellyn szabadúszó újságírót.

5. Danielle Steel Danielle 1947. augusztus 14-én született. Édesanyja, Norma da Câmara egy portugál diplomata lánya. Édesapja, John Schuelein-Steel német származású, a Löwenbräu sörgyáros család leszármazottja. Gyerekkorának nagy részét Franciaországban töltötte és megismerte a gazdagok világát. Hét éves korában azonban a szülei elváltak, ekkor apjával Amerikába költözött. Eleinte divattervezőnek készült, de túlságosan stresszesnek találta az egyetemet és abbahagyta tanulmányait. Ezután írásra adta a fejét.
Mozgalmas magánélete többnyire csalódásokkal teli. Házasságai rendre kudarcba fulladtak, ráadásul a fia öngyilkosságot követett el, ám mindez nem törte meg írói lendületét.
Annak ellenére, hogy túlságosan könnyűnek találtatnak a munkái és a kritika szerint nem eléggé elmélyült az ábrázolásmódja, vagy tán éppen ezért, óriási az olvasótábora. Műveiből eddig 570 millió példányt adtak el és 47 országban forgalmazták. Kifejezetten szórakoztató és valószerűtlen álmodozásra késztető írásai olyan világot tárnak az olvasók elé, amilyennel sokan szeretnének azonosulni.
6. John Grisham John Grisham 1955-ben született az Arkansas állambeli Jonesboro-ban. Apja rendszerint építkezéseken dolgozott, ezért sokat költözködött az ötgyermekes család. John előbb könyvelő lett, majd  jo
8. Ken Follett

Ken Follett, angol krimi író a walesi Cardiffban született 1949. június 5-én. Keresztény szülei eltiltották a filmektől és a televíziózástól, ezért az olvasás iránt kezdett érdeklődni, majd az írás lett a szenvedélye. Kezdetben álnéven jelentette meg könyveit. A nemzetközi sikert az 1978-ban kiadott Tű aszénakazalban című regénye hozta meg.
Legnépszerűbb műve „A katedrális”, ami az 1989 óta megtalálható a bestseller listákon. Ennek a sikere őt magát is meglepte. A könyv cselekménye a 12. században játszódik, és egy katedrális építése körül bonyolódik. A folytatására majdnem húsz évet kellett várniuk az olvasóknak, de végül 2007-ben jelent Az idők végezetéig című alkotás. Spanyolországban kivételes megtiszteltetés érte. Egy katedrális mellett életnagyságú szobrot állítottak neki.

gi doktorátust szerzett. A jogi pálya mellett a politika is vonzotta. Egy ideig demokrata képviselő is volt a Mississippi állami képviselőházában. Első könyve, Ha ölni kell, azonnal ismertté tette  1988-ban. Második munkája ” A cég „ már óriási nemzetközi sikert hozott számára. Főleg jogi témájú krimikkel nyerte megolvasói szívét.  A Pelikán – ügyirat című könyve 11 millió példányban kelt el csak az Egyesült Államokban. A sikeres író realista alkotó, izgalmas munkái titkok leleplezéséről számolnak be. Jelenleg a családjával Mississippi államban, egy vidéki birtokon él.
7. Dean Koontz

Dean Koontz 1945. július 9-én született a pennsylvaniai Everettben. Szegényes körülmények között élt, és sajnos apja brutalitásának is ki volt téve. Tanárképzőt végzett, de már az iskolai évek alatt a Reflektor című lap főszerkesztőjeként dolgozott. Megházasodott, majd 1969-től minden idejét az írásnak szenteli.
Apja 1977-ben hozzájuk költözött, és többször is megpróbálta őt megölni, ezért az író kérelmezte a pszichiátriai kezelését. Az apa halála után, 1991-ben feleségével a kaliforniai Newport Beach-be költözött.
Könyvei világszerte több mint 400 millió példányban jelentek meg. Fantáziadús írásai közül az Égi jel című könyvét tekintik az egyik legjobbnak. Szereplői rendszerint természetfeletti tulajdonságokkal bírnak. Műveiben sok a titokzatos, misztikus elem.
Hat évvel ezelőtt feleségével együtt beköltözött abba a fantasztikus házba, ahol ma is él.

A pompás zen hatású épületben 20 üléses mozi, 2000 palackos borpince, tornaterem, két medence és 40 ezer kötetes könyvtár található.
9. Janet Evanovich

Janet Schneiderként látta meg a napvilágot és 1943. április 22-én New Jersey-ben. A középiskola után a Douglass College-ben  művészetet tanult. Majd 1965-ben a bölcsészettudományi karon szerzett diplomát. Dolgozott biztosítási ügyek kárbecslőjeként, pincérnőként és titkárként is.
Eleinte Steffie Holl írói álnéven írt romantikus novellákat. Egy tucat regény után úgy döntött, hogy izgalmasabb műfajt választ és ekkor a krimivel próbálkozott.
Janet a családjával New Hampshire-be költözött 1995-ben, ahol azóta minden idejét az írásnak szenteli. Írói munkássága családi üzletté vált. A fia, Peter azóta a könyvkiadás pénzügyi részével foglalkozik. Lánya Alexe elkészítette az írónő honlapját. Férje Pete Evanovich, menedzseli az egész üzletet, aki egyébként matematikából doktorált. Ez egy igazi családi vállalkozás.
Janet számos díjat nyert írásaival, de a valódi sikert a Stephanie Plum sorozat megalkotása hozta meg számára. Hősnője, az olasz-magyar származású Stephanie Plum, aki egyébként fejvadász, óvadék ellenében szabadlábon lévő eltűnt vádlottakat kutat fel, ad át a hatóságoknak. Műveit nem a történetek, hanem a karakterek teszik vonzóvá.

10. Nicholas Sparks Sparks Nebraskában született egy professzor és egy háztartásbeli édesanya gyermekeként 1965. december 31-én. Angol, cseh és ír származású.
A katolikus vallású Sparks az University of Notre Dame egyetemen végzett 1988-ban.
Szomorú, romantikus írásaival szerzett hírnevet és sok-sok pénzt. Szirupos történetei nagyon kedveltek. Ennek ellenére Sparks a Los Angeles Times-nak azt nyilatkozta, hogy nem romantikus regényeket ír, hanem drámai szépprózát. A szerelmi történet mögött valódi görög tragédia található. Azt, hogy ez így van-e, mindenki döntse el maga. Az író azt nyilatkozta, hogy nemrég egy katonai táborban járt, ahol egy fickó, aki éppen akkor tért vissza Irakból egy fotót adott neki. A képen hét katona látható, mindegyikük egy Sparks könyvet tart a kezében. Ezt Nicolas bekereteztette és úgy őrzi.
Számos regényét megfilmesítették már. Így például a könyvéből készült Üzenet a palackban című filmben Kevin Costner játszotta a főszerepet. Sikeres könyvei a Mindig van holnap, Szerencsecsillag.
Feleségével Chaterin-nel és öt gyermekével jelenleg Sacramento-ban él. Naponta fut, súlyokat emel. Helyi és nemzetközi szinten egyaránt jótékonykodik.

 

Az üzleti élet moguljai
Érdekes információk
Szuperingatlanok madártávlatból
Kapcsolat
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
www.cadizmedia.hu © 2009. Minden jog fenntartva
Design: Sis@