milici

g

e

 

Texast követeli a Fekete milícia

 

 

Az 57 éves John Fitgerald Johnson, aki magát Jay nagymesternek nevezi, "Not Fucking Around Coalition" (NFAC) néven félkatonai szervezetet hozott létre az afro-amerikaiak jogainak kivívásáért és a rendőri brutalitás megszüntetéséért. Egy videóban Johnson kijelentette, hogy "a rendőri erőszak megállításának egyetlen módja a rendőrök otthonainak azonosítása, felkutatása és a házaik földig égetése, továbbá a tisztek, valamint a családjainak megölése."

"Jay nagymester" saját állítása szerint rapperként, DJ-ként és producerként ért el sikereket, ám mások ezt kétkedéssel fogadták. A dokumentumok szerint 2016-ban hagyta ott a hadsereget, és még ugyanabban az évben sikertelenül pályázott az amerikai elnökválasztáson is. Most viszont egy leszerelt katonákból álló sereg, vagyis a fekete milícia vezetője. A csoport fegyveres meneteket szervezett 2020 júliusában és szeptemberében Georgia két városában, valamint Washington DC-ben és a Louisiana-i Lafayette-ben.

John Fitzgerald Johnsont az FBI ügynökei még 2020 decemberében, otthonában letartóztatták. Jelenleg két eljárás zajlik ellene: az egyik a Louisville-i szövetségi bíróságon, a másik az állami bíróságon - közölte a CNN. Az FBI azt állítja, hogy a kentucky állambeli Louisville-ben tartott szeptemberi tüntetésen, Johnson és emberei puskával céloztak a rendőrökre, miután az afro-amerikai Breonna Taylort a rendvédelmi erők lelőtték, mert rájuk lőtt. A bírósági iratok szerint december 3-án átkutatták Johnson nyugat-chesteri otthonát, és az ügynökök hat rohamstílusú puskát, lőszert, puskamagazinokat és testpáncélt foglaltak le. A nyomozók állítólag azt a fegyvert keresték, amit Johnson Louisville-ben használt.
Egészen elképesztő, de a fekete milícia egy új országot akar létrehozni, amelyet kizárólag fekete emberek birtokolnak. Az afro-amerikai leszármazottak szerintük egy kolonizált nép, amely jogokkal rendelkezik az 1960-as Dekolonizációs egyezmény, a Polgári- és politikai jogok nemzetközi egyezségokmánya és az 1949-es Genfi egyezmények alapján. Jay nagymester azon fáradozik, hogy megvalósítsa a feketék önrendelkezését és az önigazgatását.
Johnson kinyilvánította a fekete nemzetiség azon álláspontját, amely szerint az Egyesült Államoknak át kell adnia Texast az afro-amerikaiaknak, hogy ott független országot létesíthessenek. Ha ezt nem teszik, akkor meg kell engedni, hogy az Egyesült Államokat elhagyhassák, és ott települhessenek le, ahol földet biztosítanak a számukra. Vagyis területet akar szerezni az afrikai vezetőktől, hogy az ott létesítendő ország végül az Egyesült Nemzetek tagjává váljon. Egyelőre azonban még nem jelentkezett egyik afrikai miniszterelnök sem, hogy teljesítse a kérését. A fekete milícia vezetője azt nyilatkozta, hogy saját otthonra, kultúrára, katonaságra és pénzre van szükségük. Képesnek kell lenniük sorsuk meghatározására, ezért mindenképpen egy faji szempontból tiszta országot szándékozik létrehozni.

Jay azt mondta, hogy nem csodálja, és nem utánozza az előző generációk fekete aktivistáit. Tiltakozott az ellen, hogy a Fekete Párducokhoz hasonlították, ám ugyanakkor megvédte a jamaicai politikai gondolkodót és aktivistát, Marcus Garvey-t, aki megpróbált hazát találni a fekete embereknek, és önellátásra szólította fel az afro-amerikaiakat. (A Népszámlálási Iroda szerint az USA-ban 47 millió amerikai feketének vagy fekete és valamely más fajúnak vallja magát.)
Jay nagymestert a Trump kormány idején tartóztatták le, de idén már kiengedték, és jelenleg házi őrizetben várakozik az eljárások folytatására. A fekete milícia tagjai szerint "még nem jutott ki az erdőből'. Éppen, ezért elképesztő pimaszsággal, petícíójuk aláírására szólítanak fel mindenkit, amelyben követelik John Fitgerald Johnson szabadon engedését, valamint adományokat kérnek a fekete milícia támogatására.


f

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Archívum Kapcsolat