FŐOLDAL Archívum Kapcsolat

 

 

 


 

 

 

Miloševićék vesszőfutása

 

Egyesek a Milošević házaspárt bűnözőnek, mások hősnek tartják. A hajdani jugoszláv elnök, Slobodan Milošević özvegye, Mirjana (Mira) Marković idén április 14-én 77 éves korában elhunyt Oroszországban. Mirát a Balkán Lady Macbeth-jének nevezte a nyugati sajtó. Otthoni politikai ellenfelei pedig egyszerűen csak vörös boszorkánynak hívták.
Mirjana Marković korábban a Belgrádi Egyetem szociológiai professzoraként dolgozott, majd a NATO Jugoszlávia elleni harcának megkezdése előtt elméleti szakembereként, a balkáni államokat szerb fennhatóság alatt akarta egyesíteni. A zavaros háborús évek alatt sok minden történt. Végül 2000. október 5-én Slobodan Milošević irányítását egy demokratikusan megválasztott kormány váltotta fel. Szerbia vezetése 2005-ben nemzetközi közözést adott ki Mirjana Marković ellen. Gazdasági bűncselekményekkel, valamint egy újságíró meggyilkolásában való részvétellel is vádolták. 

Slobodan Miloševićet már korábban, 2002-ben a népirtásért és az emberiség elleni bűncselekményért életfogytig tartó börtönre ítélték. Négy évvel később, 64 éves korában, állítólag szívrohamban halt meg egy hágai börtönben. Miloševićéknek két gyermekük született. Lányuk, Marija Montenegróban lakik. Fiuk, Marko elmenekült Szerbiából, napjainkban feltehetően Oroszországban él.

A Marko Milošević 1994-ben a "Madona" nevű éjszakai klubot működtette Požarevacban, ide jártak a szerb, valamint a délkelet-európai szervezett bűnözés tagjait is. Miloševićnek volt egy rádióállomása, péksége, luxus parfümboltja, továbbá a Bambilend Diszkót is üzemeltette Požarevacban, ami 1999-ben nyílt meg a Szerbia NATO-bombázása idején. Még 1998-ban megvásárolt egy nagy villát Požarevacban, majd 500.000 német márkáért egy jachtot vett, de 17 luxusautóval is rendelkezett. A balkáni háború befejezése után az új kormányzat a fiatal Marko Miloševićet azzal vádolta, hogy Szerbián keresztül cigarettát, kőolajat, gyógyszereket, kokaint és autókat csempészett. Meggyanúsították továbbá üzleti versenytársának, a félkatonai vezető, Željko Ražnatovićet meggyilkolásával is még 2000. január 15-én. Ezután 2003-ban Marko Milosevic anyjával, Boleslav nagybátyjával és Marija testvérével együtt Szerbiából Moszkvába menekült. Oroszország menekültstátuszt adott a családnak még 2006-ban, és a kiadatásukat megtagadta.

Testvére, Marija időközben Montenegróba települt át. Jelenleg Cetinjében lakik, magas kőfalak mögött. A szomszédok csak akkor látják, ha az autójával elhajt vagy érkezik. Állítólag főként az exférje látogatja.
Testvére, Marko viszont megpróbált eljutni Pekingbe, de 2000. október 9-én visszahozták Oroszországba hamis útlevél birtoklása miatt. A sajtóhírek szerint Milošević azért próbált Kínába utazni, mert a családja állítólag 100 millió fontot helyezett el a kínai bankokba. Marko Milošević, valamint felesége, Milica Gajićd jelenleg is Oroszországban él.

Anyjuk, Mirjana halálával lezárult a Balkán egy sajátos történelmi korszaka is. Mirjana Markovićot végakarata szerint Pozarevac városában temették el, ugyanott, ahol a férje, Slobodan Milošević is nyugszik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
www.cadizmedia.hu © 2019. Minden jog fenntartva
Design: C@diz