FŐOLDAL Archívum Kapcsolat
 

 

 

 


 


Al-Fayed klánja

 

 

Camilla Al-Fayed, a 87 esztendős egyiptomi milliárdos, Mohamed Al-Fayed fiatalabb lánya szinte mindenütt otthon érzi magát a világban. Korábban apja birtokolta a híres londoni Harrods áruházat, amit az üzletember néhány éve eladott. Viszont Al-Fayedé jelenleg is a párizsi Ritz luxusszálloda, valamint skóciai Balnagown kastély, ahol a milliárdos gyermekei felnőttek. A fentieken kívül számos egyéb ingatlannal is rendelkezik Finnországban, az Egyesült Államokban és Franciaországban is. Ilyen háttérrel a szerencsés utódok könnyen boldogulnak, és sikert sikerre halmoznak.

 

Camilla a divatszakmában nyomul, még 2011-ben megvette a londoni székhelyű brazil designer Daniella Helayeltől az "Issa" márkát. Azóta már az "Issa" globálisan terjeszkedik. Két éve a csinos hölgy vega éttermet is nyitott Londonban, és országos vezetővé akar válni a növényi alapú étkeztetésben.

Nézzük meg kicsit alaposabban, ki is Mohammed Al-Fayed egyiptomi üzletember? Felemelkedése azzal kezdődött, hogy házasságot kötött Samira Kashoggival (1954-1956). Ezáltal a milliárdos Adnan Kashoggi, török-szaúdi fegyverkereskedő sógorává vált, nem véletlen, ha üzleti karrierje hirtelen felívelt. A világ konfliktus-zónáiban fegyvereket adtak el az egymással harcban állóknak. A rövid ideig tartó házasságból megszületett Al-Fayed és Samira fia, Dodi, aki egészen a brit királyi családig emelkedett, hiszen Diana hercegnő szeretőjeként figyelt fel rá a világ, végül mindketten meghaltak 1997-ben, a tragikus párizsi autóbalesetben.


Al-Fayed az 1960-as években találkozott Dubai uralkodójával, a Sheikh Rashid Al Makhtoummal, aki megbízta, építse át az emirátus kikötőjét. Al-Fayed kihasználta az egyesült királyságbeli kapcsolatait, és brit társaságokat alkalmazott a szükséges építési munkák elvégzéséhez. Már 1966-ban sikeresen biztosította helyzetét a régióban, majd pénzügyi tanácsadói posztot töltött be Brunei szultánja, III. Omar Ali Saifuddien mellett, ami szintén jövedelmező állásnak bizonyult.

Magánéletében is változás történt, hiszen néhány évvel a válása után, 1985-ben feleségül vette Heini Wathent, az egykori finn modellt és énekest. Négy gyermekük született, két lány, Jasmine és Camilla, valamint két fiú, Karim és Omar. Karim művészi fotózással foglalkozik. Több kiállításon is bemutatta alkotásait az európai nagyvárosokban. Omar építési vállalkozó és "zöld házak" létesítésével foglalkozik. Camilla munkásságát már ismertettük, testvére Jasmine szintén divattervező és gyártó, termékeit jelenleg 44 országban értékesítik.

 

 

Minden gazdagága ellenére Al-Fayed nem tudta megszerezni a brit állampolgárságot. Egyes vélemények szerint ehhez talán köze lehetett egy furcsa esetnek is. Amikor az ugyancsak egyiptomi Dr. Ashraf Marwan, Nasser egykori egyiptomi elnök sógora Londonban költözött, csatlakozott Al-Fayed birodalmához. Eleinte lelkesen együttműködtek, de Marwan hamarosan megteremtette a saját fegyverkereskedelmi üzletét, sőt Al-Fayed egyik legerőteljesebb versenytársává vált. Majd váratlanul Dr. Marwan 2007 júniusában tragikus hirtelenséggel elhunyt. A brit nyomozók nem tudták megállapítani, hogy véletlen baleset, öngyilkosság vagy emberölés történt. Az eset kétségtelenül tovább árnyalta az Al-Fayedről alkotott képet. Érdekes az is, hogy a férfi mindenhol befektet, mindenütt üzletel, de egyiptomi állampolgárként még soha nem invesztált szülőhazájában.

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
www.cadizmedia.hu © 2017. Minden jog fenntartva
Design: C@diz