FŐOLDAL Archívum Kapcsolat
 

 

 

 


 

 

Monaco tengeri urbanizációja

 


Elindította reményteljes, tenger felé terjeszkedő projektjét a Monacói hercegség és a francia Bouygues Construction cég. A Le Portiere nevű, új öko-kerület megépítésével a jövőben a törpeállam területe 60 ezer négyzetméterrel növekszik. Jelenleg a parányi enklávé hat kerületből áll.

A tengeri urbanizációnak köszönhetően az új negyedben 700 lakás, 30-40 férőhelyes kikötő, egy 5 ezer négyzetméteres parkoló, különböző közintézmények, továbbá múzeum, valamint sétány is létesül. A tengermeder feltöltését és a blokkok építését a cég leányvállalata, a Bouygues Travaux Publics társaság végzi. A tervek szerint a munkát 18 hónap alatt be kell fejezni. Philippe Bonnave, a Bouygues Construction elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy ez az offshore urbanizációs projekt új hat hektáros életteret teremt, miközben szem előtt tartják a fenntartható fejlődést és a környezet védelmét.

Mint ismeretes a kis Monacói Hercegség a világ legsűrűbben lakott országa, melynek területe mindössze 2,02 négyzetkilométer. A hivatalos adatok szerint 37 800 ember él itt, vagyis négyzetkilométerenként közel 19 ezren lakják a fejedelemséget, nem számítva a sok turistát, akik főidényben elözönlik a városállamot. Az ország jól működő adóparadicsom. Elsősorban a gazdagokat, valamint a híres embereket vonzza, mert nincs jövedelemadó, és az ipariadó is alacsony. Az illegálisan szerzett pénz tisztára mosása is könnyű a kaszinókban. A Ligur-tenger által körülölelt csodás vidéket belengi az elitizmus hangulata. Érzékelhető, hogy a fejedelemség a kiváltságos kevesek minibirodalma.Monaco területének növelése nem könnyű. Még a 60-as években a néhai III. Rainier herceg kezdte az első ambiciózus projektet, és akkor is a tenger irányába terjeszkedtek. Később II. Albert a jelenlegi uralkodó is próbálkozott újabb területnyeréssel, de törekvései akkor csak részben valósultak meg. A jelenlegi elképzelések viszont ígéretesek. Hat hektárt elhódítanak a tengertől, ami várhatóan egymilliárd euró költséget jelent. A munkálatok nagy ütemben zajlanak. Jelenleg viszonylag kevés és hihetetlenül drága az ingatlan a fejedelemségben. Ez a grandiózus terv kicsit enyhíti majd a miniállam lakáshiányát.


 

 

 

 

 


 

 

 

 
 
 
 
 
www.cadizmedia.hu © 2018. Minden jog fenntartva
Design: C@diz