FŐOLDAL Archívum Kapcsolat
 

 

 

 


 

Monteriggioni koronája

 

 
Monteriggioni csodálatos középkori városka Toszkánában. A szomszédos Siena város urai építtették a XIII. században egy dombtetőre. A különleges helyet 570 m hosszú kör alakú fal öleli körül, amelyeket még az 1213-1219 években hoztak létre, ami a domb természetes kontúrját követi. Eredetileg 15 torony épült, de közülük ma már csak 11 látható. Dante írta 1321-ben, hogy körkörös falain Monteriggioni tornyokkal koronázza meg magát.

A falakon sétálva csodás a panoráma. Mindössze 9870-en élnek a városkában. Varázslatos középkori hangulat árad a Monteriggioni erődítményben. A település lakói aktívan védelmezték a Toszkán térséget firenzei uranak hódító támadásaival szemben, akik mind több területet akartak birtokolni. Bár a város lakói korlátozták a firenzeiek ambícióját, ennek ellenére jó kapcsolatokat tartottak fenn a Medici családdal.

A gyönyörű középkori település falairól és tornyaiból fantasztikus kilátás nyílik a pazar vidékre. Érdemes megnézni ódon hangulatú  főterét, ami a Piazza Roma nevet viseli. Található ott egy kicsi, egyszerű és mégis lenyűgöző román stílusú templom is. Továbbá számos reneszánsz stílusú házban gyönyörködhetnek az idelátogatók. Monteriggioni falain és házain építésük óta nem végeztek jelentősebb felújításokat a mai napig, így ez a város őrizte meg legjobban Itáliában az eredeti formákat és a közékori stílust. 

A tér körüli utcák nyilvános kertekhez vezetnek, ahol számos ház és üzlet található. A falakon kívül szőlőültetvények és olajfaligetek pompáznak. Nyáron a vidék ezernyi színben ragyog. A nagy kiterjedésű napraforgó táblák világos sárga színe kiemelkedik a környezetből. Nem csoda, hogy a kerékpározás és az alkalmi lovaglás különösen kedvelt a turisták körében. Gyönyörködhetnek a kivételes tájban, és a balzsamos füszeres illatú levegő elbódítja az embereket. A kirándulók a főtérről indulva, a városfalakat megcsodálva, álomutakon indulhatnak panorámás túrára a napsütötte Toszkánában, ahol a vidék tágas, és az ég és föld összeér. Varázslat ez a javából.

A csodás Monteriggioni:

 

 

 

 

 


 

 

 


 

 


 

 

 
 
 
 
 
www.cadizmedia.hu © 2018. Minden jog fenntartva
Design: C@diz