g

e

 

Koronavírus nélküli országok

 

A koronavírus világszerte 2020 április végéig több mint hárommillió embert fertőzött meg, ám 15 államban nyoma sincs a járványnak. A következő országokban állítólag nincs beteg: Comore-szigetek, Kiribati, Lesotho, Marshall-szigetek, Mikronézia, Nauru, Észak-Korea, Palau, Szamoa, Salamon-szigetek, Tádzsikisztán, Tonga, Türkmenisztán, Tuvalu és Vanuatu. Kérdés, hogy valóban így van-e?

A Csendes-óceáni Nauru szigetén élők menetesek a koronavírus járványtól, mert rendkívül elszigeteltek. Az országtól 320 kilométerre található a legközelebbi szárazföld. Évente mindössze 160 turista érkezik a világ egyik legkisebb államába. Mindez extra biztonságot nyújt a Covid-19-cel szemben. Nauru ennek ellenére országos vészhelyzetet hirdetett. Ugyanez történt más esetmentes csendes-óceáni szigeten, például Kiribatiban,Tongában és Palauban is. Noha, ezek a területek rendkívül távol esnek mindentől, lakosai félnek a járvány kitörésétől. Szamoa és a Salamon-szigetek is gyorsan intézkedett. Még a saját állampolgárai előtt is lezárta határait, ha nagy kockázatot jelentő országból akartak haztérni.

Türkmenisztán eddig nem jelentett be pozitív COVID-19 eseteket. A titokzatos közép-ázsiai országban a nyugati sajtóorgánumok szerint kerülni kell még a „koronavírus” szó használatát is. Állításuk szerint Türkmenisztán kormánya nem ismerte el a koronavírus létét, vagyis egyszerűen betiltotta a koronavírus szó használatát. Az ország sajtója szerint ez valótlan állítás, csak néhány nyugati média, mint például a Newsweek, és az ABC News terjesztette el ezt a hírt. Ám ezt az információt átvette számos európai és amerikai médium is. Valójában Türkmenisztán gyorsan reagált a világjárványra, és már február elején bezárta határait, írja az Eurasianet.

Észak-Korea és Tádzsikisztán is szerepelt azon a listán, amely szerint hivatalosan nincs koronafertőzött beteg az országukban. Ezek az államok valójában nem közölnek semmilyen adatot az Egészségügyi Világszervezettel, vagyis ellenőrizhetetlen a helyzetük.
Korábban Jemen is a fertőzés mentes államok közé tartozott, de napjainkban már megjelent az országban a koronavírus. Szaúd-Arábia öt éve háborút folytat Jemen ellen, nemrég azonban tűzszünet lépett életbe. A COVID-19 világjárvány kezdete óta Szaúd-Arábia számos megkérdőjelezhető tevékenységet folytatott, amelyek miatt a jemeniek attól tartanak, hogy szándékosan elterjesztik majd az országban a vírust. A napokban sajnos találtak hat fertőzöttet, ketten meghaltak és egy lakos felépült. Ám a vírus szándékos terjesztésére nincs bizonyíték.

r

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Archívum Kapcsolat