g

e

Branson a szigetét kínálja garanciaként a hitelért

 


Richard Branson cégei súlyos válságba jutottak a koronavírus miatt. Bajba került a Virgin Atlantic és a Virgin Ausztrália légitársaság is, de sem az alapító tulajdonos brit milliárdos, sem a Virgin Group nem akarja eladni a vállalatokat. Branson nyílt levélben kért támogató hitelt a brit és az ausztrál kormánytól, hogy megakadályozhassa cégei összeomlását.

fA Virgin Atlantic légitársaság igazgatósága bejelentette, hogy több mint 3000 munkahelyet szüntet meg az Egyesült Királyságban, és befejezi működését a Gatwick repülőtéren is. Branson korábban, a járványra reagálva 250 millió dollárt pumpált a Virgin Group társaságaiba, de ennél jóval több pénzre lenne szükségük a túléléshez. A gondok enyhítésére jelenleg magánbefektetőket is keresnek. Branson nyílt levélben közölte a munkavállalókkal, hogy felajánlja garanciaként a karibi Necker-szigetén lévő üdülőingatlanait, hogy minél több pénzt szerezhessen a munkahelyek támogatására. A gyönyörű sziget az üzletember magántulajdona, ahol luxusvillákat üzemeltet a gazdagoknak, ami talán elegendő fedezet lehet a hitelfelvételhez.


A brit milliárdos a Virgin Atlantic vállalatának 500 millió font hitelt kért az Egyesült Királyság kormányától. A másik cége, a Virgin Ausztrália lényegében Ázsia és a Csendes-óceán legnagyobb légitársasága, ezért Branson az ausztrál kormányhoz is támogatásáért folyamodott.

A milliárdos Richard Branson híres űrturisztikai  cége, a Virgin Galactic Holdings Inc. a koronavírus vészhelyzet ideje alatt is folyamatosan működött, annak ellenére, hogy számos amerikai államban kötelezően mindenütt szüneteltették az üzleti tevékenységeket. Az egykor ígéretes Virgin Galactic nettó 60 millió dolláros nettó veszteséget könyvelt el az első negyedévben. A munkavállalók nagy része otthonról dolgozik. A Virgin Galactic központja Új-Mexikóban, Las Crucesban található. Az űrturisztikai társaság még az idén el akarja indítani az első kereskedelmi űrrepülőt. A vállalat két pilótája, Dave Mackay és Mike Masucci eddig öt tesztrepülést végezett. Richard Branson dollármilliárdos maga is készül az űrutazásra. Ez azonban a gazdasági válság miatt a közeljövőben kissé bizonytalannak tűnik. Ennek ellenére a Virgin Galactic cégnél 44 országból foglaltak már helyet a szuborbitális repülésre. Eddig több mint 400 ember helyezett letétbe fejenként 1000 dollárt a jövőbeli helyfoglalásra. 

Jelenleg a brit Branson cége, a Virgin Galactic, és az amerikai Jeff Bezos milliárdos Blue Origin vállalkozása verseng a lehetőségért, hogy mielőbb gazdag turistákat reptethessen menetrendszerűen a világűrbe. Bezos pilótái azonban eddig már kilenc tesztrepülést végeztek. Mindkét rivális cég tulajdonosa évek óta azt nyilatkozza, hogy hamarosan embereket szállítanak a sztratoszférába. Meglátjuk, hogy kinek sikerül elsőként megvalósítani az évszázad üzletét.

A Virgin-Galactik:

 

 

 

 

 

 

 

 

Archívum Kapcsolat