FŐOLDAL Archívum Kapcsolat
 

 

 

 


 

 

 

A Fehér Ház árnyékában

Julie Nixon Eisenhower

 

 

 

 

A patinás nevet viselő Julie Nixon Eisenhower (1948) nem más, mint Richard Nixonnak, az Egyesült Államok 37. elnökének a kisebbik lánya, akit ugyancsak egy világhírű ember, David Eisenhower elnök unokája vett feleségül. Ezzel a kapcsolattal az Egyesült Államok két politikailag rendkívül jelentős családja egyesült. A házaspárnak három gyermeke született Jennie, Alexander és Melanie. Helyzetük cseppet sem átlagos, hiszen anyai nagyapjuk, továbbá apai dédapjuk is betöltötte a világ legjelentősebb államának elnöki tisztét.

Julie gyermekkora óta az amerikai politikai élet középpontjában állt. Mindig apja "legelismertebb védelmezőjeként" tartották számon, és a leghitelesebb Nixonnak nevezték. Julie a "The Saturday Evening Post" szerkesztőjeként dolgozott, miközben a "First Daughter" nem hivatalos címet viselte.

Apja bukását az úgynevezett Watergate-botrány okozta. Az ügy lényege, hogy Washingtonban, a Potomac folyó partján álló Watergate épületben, a Demokrata Párt főhadiszállásán betörőket értek tetten 1973. június 17-én. Öt embert letartóztattak, köztük a Nixon újraválasztásáért küzdő szervezet két fizetett alkalmazottját is.

A vád szerint a Demokrata Párt Watergate-házban lévő irodáiba lehallgató-berendezéseket telepítettek. Vagyis a Nixon újraválasztásáért dolgozó bizottság politikai kémkedést végzett, továbbá a kormányzat több ezer állampolgárát hallgatta le illegálisan. Az elnök tagadta, hogy bármi köze lenne az ügyhöz, és megelőzve a leváltását célzó kongresszusi eljárást, 1974. augusztus 9-én lemondott tisztségéről. A szövevényes eset értékelése nem feladatom csak érzékeltetem, milyen viharos időkben állt ki apja mellett Julie Nixon Eisenhower.

Miután a család elhagyta a Fehér Házat, az elnök felesége, Pat (Patricia) Nixon "A feltáratlan történet" című könyvében mutatta be a nyilvánosságnak az életüket. A művet lánya, Julie Nixon Eisenhower írta meg. Így született meg egy figyelemre méltó First Lady, Patricia Nixon lenyűgöző életrajza, amelyben elmondta, hogy hajdan, miként kísérte férjét, a fiatal kaliforniai ügyvédet a Fehér Házba. Emlékezett a vietnami háború szörnyűségeire és a Watergate-ügy megsemmisítő hatásaira, miközben egy szerelmes nő portréja is kibontakozott, akit milliók csodáltak. Julie művét többször is kiadták.

Amikor a republikánus David Eisenhower, az USA 34. elnökének unokája 1968-ban feleségül vette Nixon elnök lányát, Julie-t, a pár olyan vérvonalat indított el, amely örökre különleges helyet teremtett a leszármazottaiknak. Az amerikai elnökök utódai, Julie és férje, David kiváló írók. David Eisenhower, nem politikus, amerikai író és egyetemi tanár, és 1987-ben Pulitzer-díjat kapott az "Eisenhower At War" a második világháború 1943-45-ig tartó időszakának történelmi feltárásáért.  Mindketten 70 évesek napjainkban.
Az Eisenhower házaspár a pennsylvániai Berwynben él. Idősebb lányuk, Jennie Elizabeth negyven éves és sikeres színésznő. Eddig számos filmben szerepelt már.


 

 

Fiuk, Alexander Richard Eisenhower (38), pszichiátriai klinikán dolgozik, és három gyermek apja. Visszafogott, zárkózott életet él. 
A házaspár legfiatalabb gyermeke, Melanie Catherine Eisenhower (34),  nemrég kötött házasságot. A csinos Melanie Eisenhowert a közelmúltban beválasztották a Richard Nixon Alapítvány igazgatótanácsába. Melanie a Philadelphia Gyermekkórház onkológiai osztályának gyermekélettani szakembere, és főként érzelmi támogatással segíti a sugárkezelésben részesülő gyermekeket és családjaikat. Mindez jól mutatja, hogy Nixon, néhai amerikai elnök gyermekei és unokái kiegyensúlyozott, politika mentes életet élnek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
www.cadizmedia.hu © 2018. Minden jog fenntartva
Design: C@diz