FŐOLDAL Archívum Kapcsolat
 

 

 


Indiai szállodatulajdonosok viharos sorsa

Azúrkék lagúnák és muszlim fegyveresek

 

 

 

A világ egyik legszebb nyaralóhelyének tartják az indiai Pichola-tó partján lévő Oberoi Udaivilas luxusszállodát Udaipurban, ami több mint ötven hektáron terül el. A pompás birtok és hotel a híres Oberoi család tulajdona. A szálloda zöldellő kertjei, díszes szökőkútjai, mogul stílusú kupolái és minaretjei fejedelmi környezetet teremtenek. Az Oberoi Udaivilas építészetét Rajasthán palotái inspirálták. Az Oberoi Group napjainkban mintegy harminc szállodát, valamint öt luxuscirkálót birtokol és kezel. A csoportot lényegében két holding társaság alkotja, amelyeket az indiai Vikram Oberoi és unokaöccse, Arjun Oberoi vezet. Vikram a vezérigazgató, Arjun pedig a fejlesztéseket irányítja. Vikram maga is egy szállodában született. A szülei soha nem kényszeríttették arra, hogy a szállodaipart válassza, mégis ez lett a szenvedélye. Filozófiájának lényege, hogy pihenés közben az emberek kapcsolódjanak ki, és az elme nyugalmat leljen a káprázatos, de áhítattal telített környezetben.

Ám hiába minden igyekezet, a kegyetlenkedéseket még ebből a mesés világból sem nem lehet kizárni teljesen, és egyes események soha nem feledhetők. Mumbaiban több hotelt, így az Oberoi család Oberoi Trident szállodáját pakisztáni iszlám terroristák támadták és szállták meg 2008. november 26-án. Ezután háromnapos ostrom következett, és a küzdelem csak ebben az épületben összesen 32 halálos áldozatot követelt. A beszámolók szerint az iszlám fegyveresek mindenütt brit és amerikai vendégek után kutattak. Az indiai rendfenntartók egy kivétellel lelőtték a terroristákat. Az eseményről filmet is forgattak. Mindez jelzi, hogy a szállodatulajdonosok élete sikerekkel és megrázkódtatásokkal egyaránt teli, de sajnos a turistáké is.

A csoport alapítója Mohan Singh Oberoi 1898-ban született Punjabban, ma ez a terület Pakisztánhoz tartozik. Az Oberoi társaság haladó szemléletű, hiszen az elsők között foglalkoztatta a nőket a vendéglátás területén. Tény azonban, hogy a történtek ellenére is szívesen építkeznek az Oberoi szállodalánc tulajdonosai muszlim területeken. A szállodacsoport legfiatalabb tagja, az Oberoi Al Zorah üdülőközpont például az arab Ajmanban található, ami 1 millió négyzetméteres, védett erdőben fekszik, és közel 60 madárfajta otthona. Az üdülőhely bajnoki golfpályával, zöld mangrove fákkal, azúrkék lagúnákkal és hosszú fehér homokos strandokkal büszkélkedhet.

 

Az Oberoi család világszerte terjeszkedik. Érdekesség, hogy a vezetői 1991-ben megállapodást kötöttek a budapesti Gresham palota átépítésére és kezelésére is, de az épületben lakók jogvitái miatt végül az Oberoi csoport kihátrált az üzletből 1995-ben. Talán még sokan emlékeznek arra, hogy Turay Ida színművésznő is a kissé már viharvert Gresham palotában lakott egészen a haláláig. Csak ezt követően építették át luxusszállodává, ami ma az Oman csoporté, és a Four Seasons group kezeli.
                                                          

Az Oberoi Udaivilas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
www.cadizmedia.hu © 2017. Minden jog fenntartva
Design: C@diz