FŐOLDAL Archívum Kapcsolat

 

 

 


 

 

 

 

 

Ismét meghalt egy orosz üzletember Britanniában 


London közelében nemrég elhunyt a 49 éves milliárdos Dmitrij Obreteckij, a Magnat Trade Enterprise társaság tulajdonosa. Egy autó elgázolta az orosz üzletembert, majd öt napig kómában feküdt, de a tudatát a halála előtt többé nem nyerte vissza. Egyesek gyilkosságra gyanakodnak.

Dmitrij Obreteckij oligarcha a kilencvenes években a hazájában, Oroszországban gazdagodott meg. A sikerét megalapozó Magnat társaságot 1991-ben alapította Volgográdban. Az elmúlt években a háztartási és vegyi termékek kiskereskedelmének legnagyobb szereplőjévé vált. Ezután tőzsdei ügyleteket bonyolított, majd alkoholtartalmú italok értékesítésével is foglalkozott. Később a mágnás Angliába települt az egész családjával. Ezt követően elnyerte a világhírű Procter & Gamble konszern kizárólagos disztribútori jogait Volgográdban, az Asztraháni régiókban és Kalmük Köztársaságban. A következő években a Magnat terjeszkedése folytatódott egész Oroszországban, és 2018-ban a cég bevétele már 9 milliárd rubelt tett ki.

Dmitrij Obreteckij nyugati modell szerint építette fel üzleti vállalkozásait. Megjegyzendő, hogy minden újévkor gratulált az alkalmazottainak, de ettől függetlenül nem mindenki szerette. A Volgográdi Fórumon 2009-ben a Magnat alkalmazottai a munkakörülményeiket az auschwitzi lágeréhez hasonlították. A brit média arról is beszámolt, hogy Obreteckij egyik üzlettársa, Dmitrij Tozik jelenleg börtönben ül Oroszországban, mert 600 alkalmazottnak nem fizette ki a 300 000 eurónak megfelelő bérét.Obreteckij a Surray megyei Oxshottban élt feleségével és lányaival a Hamilton House-ban, a mintegy 6 millió font értékű exkluzív birtokon. Két lánya Evelina és Tatjana aktívan szerepel a közösségi médiában. Huszonkét éves fia, Ilja Amerikában tanul egy floridai egyetemen.

A 49 éves Dmitrij az út szélén sétált fekete labrador kutyusával lakóhelye felé, amikor 2019 novemberében elgázolták. Az orosz mágnás öt nappal az London Oxshott Health faluban bekövetkezett baleset után meghalt, és a kutyája is elpusztult. Obreteckij barátja, Pavel Borovkov azt mondta az újságíróknak, hogy szerinte nem véletlen baleset történt. "Londonban az emberek nagyon óvatosan vezetnek. Nem zárom ki a szándékos cselekményt."  A surrey-i rendőrség folytatja az ügy kivizsgálását, ám a nyomozás ezen szakaszában még nem találtak gyilkosságra utaló nyomokat.
A Londontól 51 kilométerre fekvő Surrey-ben és környékén sok gazdag orosz vett ingatlant. Akadnak közöttük Vlagyimir Putyin orosz elnök támogatói és ellenzői egyaránt. Obreteckijről úgy tudják soha nem támadta az orosz elnököt. Ezt azért fontos megjegyzeni, mert ha egy orosz meghal Britanniában, sokan azonnal Putyin elnök embereire kezdenek gyanakodni. Az elmúlt években, az Egyesült Királyságban megszaporodott orosz halálesetek és gyilkossági kísérletek miatt megnőtt a médiafigyelem. Emlékezzünk csak arra, hogy az egykori orosz kémet, Alekszandr Litvinyenkót Londonban mérgezték meg 2006-ban, majd a kettős mérgezésre Salisbury-ben, amikor Szergej Skripal és lánya hosszú kórházi gyógykezelésre szorultak. Holtan találták Badri Patarkacisvili grúz üzletembert 2008-ban Surrey-i birtokán. Váratlanul elhunyt Alexandr Perepilicsnij orosz üzletember Surrey-ben 2012-ben, Boriss Berezovszkij pedig Ascotban halt meg, szintén Surrey közelében még 2013-ban. Ezek a furcsa halálesetek ráirányították a sajtó figyelmét az Angiába települt orosz milliárdosokra.
A mostani gyanús ügy kapcsán a helybéliek azt nyilatkozták a brit médiának, hogy az az útszakasz, ahol Obreteckij átkelt, közismerten veszélyesnek számít, és számos baleset történt már ott. A brit rendőrség szerint zajlik a nyomozás, de egyelőre nincs bizonyíték a gyilkosságra. Tény, hogy amit gyilkosságnak minősítettek korábban, ott sem sikerült a tetteseket leleplezni.

Obreteckij lányai:

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
www.cadizmedia.hu © 2020. Minden jog fenntartva
Design: C@diz