g

e

A világ legnagyobb csillagászati múzeuma

 

Megnyitotta kapuit a világ legnagyobb csillagászati múzeuma Sanghajban, 2021 júliusában. Az építmény görbe vonalai a kozmosz geometriáját tükrözik. Sehol nincsenek egyenesek vagy derékszögek, ehelyett három nagy átfedő ívből épül fel a szerkezet, amelyek az égitestek pályáira utalnak.

Az Ennead Architects cég készítette el a világ legnagyobb csillagászati múzeumát, amely egy kiterjedt zöldövezetben található. A Sanghaji Tudományos és Technológiai Múzeum ma kizárólag csillagászattal foglalkozik a 420.000 négyzetméteres területen. A múzeum három fő építészeti alkotóeleme, az oculus, a fordított kupola, valamint a gömb lényegében csillagászati műszerként működik, követi a napot, a holdat és a csillagokat.

A központi átrium szíve a bolygószerű gömb, amely körülveszi a planetárium színházát. A múzeum főbejárata fölé függesztett oculus az idő múlását mutatja, a napfény körének követésével a földön, a bejárati téren és a tükröző medencén keresztül.


Az invertált kupola, egy nagy fordított üvegfeszítő szerkezet, amely az épület központi pitvarán helyezkedik el. Lehetővé teszi a látogatóknak, hogy elfoglalják az üvegtál közepét, és akadálytalanul kiláthassanak a hatalmas, káprázatos égboltra.

 

 

 A sanghaji obszervatórium modern, elegáns és lélegzetelállító:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Archívum Kapcsolat