FŐOLDAL Archívum Kapcsolat
 

 

 

 


 


Brüsszeli arisztokraták vára

 

 

Brüsszel hét vezető családjának az egyike a t'Kint Roodenbeke arisztokrata família. Juan, az idős gróf hosszabb betegeskedés után 79 évesen elhunyt 2002-ben, ezután legidősebb fia, III. Henry örökölte az elbűvölő Ooidonk várat. A család éppen 157 esztendeje birtokolja a kastélyparkot, a környékbeli dús réteket és a remek termőföldeket.

Az elhunyt gróf három fia közül jelenleg III. Henry lakik feleségével és három gyermekével a pompás várban. Fontos számukra ez a luxusbirtok, hiszen a család évszázadokon átívelő hatalmát, befolyását és gazdagságát szimbolizálja.

 

A középkori erődítmény egyedülálló példája a flamand reneszánsz építészetnek. A 13. század elején épült, hogy védelmet nyújtson Gent városának, ami a Lys folyó mentén csak egy kőhajításnyira fekszik a kecses és méltóságteljes Ooidonk vártól. A víz és a gyönyörű park nyugalmat, harmóniát, békét sugároz, pedig valójában viharos történeti múlttal bír. A XVI. századi vallásháborúk idején az Ooidonk vár háromszor is elpusztult, emiatt többször is újjáépítették, ám a mai formáját 1595-ben nyerte el. Napjainkban az egyik legszebb kastélynak tartják Belgiumban. A jellegzetes oromzat és a hagymakupolák a kelet-flamand építészet gyöngyszemei. A vár semmivel sem rosszabb, mint az impozáns Loire menti kastélyok.  Nem csoda, ha Henri t'Kint Roodenbeke szenátor - később a szenátus elnöke (1892-1899), majd államminiszter szeme megakadt az épületen, és 1864-ben megvette a várat, valamint a körülötte elterülő réteket is.

 

 

Napjainkban az 55 éves Henry grófnak és feleségének, a 39 esztendős Coralie Waucquez grófnőnek az otthona. A különleges családi fészket sokan megcsodálják, hiszen 1958 óta megnyílt a vár a látogatók előtt. Ez a gyönyörű terület néhány évszázaddal korábban a kedvenc tartózkodási helye volt Nevele és Montmorency hercegeknek is.

 

 

 

Annak ellenére, hogy Ooidonk vár a gróf és családja által lakott, számos esemény helyszíne is. Hétvégeken rendszeresen látogatható. A vendégek élvezhetik a lenyűgöző történelmi dekorációt. Különleges élmény, amikor este és éjszaka az udvar mágikus fényben fürdik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
www.cadizmedia.hu © 2017. Minden jog fenntartva
Design: C@diz