FŐOLDAL Archívum Kapcsolat
 

 

 


 Érdemtelen örökösödés

 

 

Egyre gyakoribb, hogy a szülők még életükben elosztják gyermekeik között az örökséget. Noha a jog szerint egyenlő mértékben illetné meg őket a szülők halála után a vagyon, ám a beavatkozással alaposan megváltoztatják az arányokat.

Az utódok általában nem egyformán sikeresek, és a szorgalmuk is eltérő lehet. Nos, ilyenkor a jóságos anyuka és apuka igyekszik megszüntetni a különbségeket. Ha egyik gyerekük sikeresebb, és netán szép nagy házzal, birtokkal, luxusautóval rendelkezik, miközben a másik szerényebb körülmények között él, akkor sajnos a "gondos szülő" nem egyszer a lusta és hanyag utódját több vagyonnal ajándékozza meg még életében, hogy a különbségeket eltüntethesse. Ha a megkárosított utód reklamál, akkor azt a választ kaphatja, hogy ne legyen önző, hiszen már úgyis gazdag. Miért akarna részesedni az örökségből is? Igaz, hogy a tulajdonában lévő házat, kocsit nem ajándékba kapta, hanem saját munkával teremtette elő a fedezetet.

Sajnos több ilyen esettel is találkoztam. Előfordult már, hogy az anya közölte a leányával, hogy átíratta a házat a fiára, egyszerűen azért, mert szegény. Igaz, a fiatalember részeges és lusta embernek bizonyult. Egyáltalán nem törődött az anyjával, sem a saját családjával, mégis azonnal megkapta még anyja életében a teljes házat, és ezzel az anya kizárta szorgos lányát az örökségből. Később, amikor már magatehetetlenné vált, kedvenc fia nem gondoskodott róla, az örökségtől teljesen megfosztott lányához kellett költöznie, aki a történtek ellenére is befogadta.
Másik esetben a fiatal nő jól ment férjhez, ezért a szülő a férj vagyonára hivatkozva fosztotta meg a gyermekét az örökségtől, mert szerinte már így is túl kegyesen bánt vele sors.

Napjainkban már nemcsak házat, autót, földet, de jelentős üzleti vállalkozásokat is átruháznak a szülők. Egy apa négy gyermeke közül az egyetlen fiára hagyta vállalatát. A lányok nem részesültek ebből a vagyonból. Kötöttek egy szóbeli egyességet is, hogy az átruházás azt jelenti, hogy a szerencsés utód bizonyos bevétellel segíti majd a papát. Ezt a megállapodást azonban a fiú nem tartotta be. A kötelességvállalásról nem készült szerződés, ezért nem perelhető. De az apa egyébként sem akarná bíróság elé citálni gyermekét. Viszont ma már nem is beszélnek egymással. Ugyanakkor az elhamarkodott döntést hozó szülő az örökségtől megfosztott gyermekeinek birtokát szívesen használja, és cseppet sem zavarja, hogy igazságtalanul járt el, és éppen annak a gyermekének panaszkodik, akitől elvette jogos örökségét.

Senki ne feledje, hogy a ma még sikeres gyermeket is érheti baleset, vagy megbetegedhet, és korlátozott mértékben képes majd munkát vállalni, akkor a kifosztott utódon a meggondolatlan szülő nem tud segíteni. A világ gyorsan változik. Életünk is egy adott pillanatában lehet jó, de ez meg is változhat. Ilyenkor jó volna, ha a szülő nem osztotta volna el idejekorán, igazságtalanul az örökséget, ami minden utódját egyenlő mértékben illetné meg.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 
 
 
 
 
www.cadizmedia.hu © 2017. Minden jog fenntartva
Design: C@diz