g


Élet a csend szigetén


Az Orta-tó Észak-Olaszország egyik legkisebb tava, de szépségét és látnivalóit tekintve nem marad el a közeli Maggiore- vagy a Comói-tótól.  Az Orta-tó (Lago d’Orta) térségének a legfontosabb települése az Orta San Giulio. Sétára indulva találhatunk itt apró galériákat, bohókás boltokat és kiváló éttermeket is.


 A csillogó tó erdőkkel szegélyezett partján fekvő Orta San Giulio egy romantikus kis település, ahol keskeny, macskaköves utcák húzódnak a pasztellszínűre meszelt házak és paloták között. A meredek domb lejtőin lévő sikátorokat turisták töltik meg hétvégenként a tavaszi és nyári hónapokban. A 294 méterrel a tengerszint feletti magasságban meghúzódó falu csodálatos fekvéssel büszkélkedhet.


Az észak-olasz faluba beérve a Villa Crespi fogadja a látogatókat. Ez a csodálatos palota, ma egy szálloda és étterem, amelyet a jól ismert olasz séf, Antonino Cannavacciuolo mesterszakács, valamint tévé műsorvezető irányít. A Villa Crespi egy egyedülálló mór stílusú kastély, ami 1879-ben épült, amelynek 6 szobája és 8 lakosztálya antik, XVIII és XIX. századbeli bútorokkal várja a látogatókat. A Villa Crespi mellett elhaladva feltűnik a San Giulio-sziget a tó közepén, amit Orta főteréről lehet a legjobban megcsodálni teljes szépségében és pompájában.

A San Giulio-sziget éterien áll a vakító vízen. A legenda szerint egykor gonosz lények, sárkányok és kígyók uralták. Szent Julius azonban az i.sz. 390-ben átkelt a viharos vizeken, és legyőzte a szörnyeket. Ezután is ott maradt, és templomot alapított. A VIII. század óta róla nevezték el a szigetet. A sötét középkorban stratégiai fekvése miatt fontos védelmi központtá vált, míg a longobárd időkben megerősítették, és a feltételezések szerint Mimulfo herceg, híres olasz nemes élt a területén. A novarai püspökök 1219-ben vették át a szigetet, miközben a gazdasági tevékenység fokozatosan a közeli Orta faluba költözött át.
Napjainkban párperces hajókázással elérhető a tó közepén pihenő kis sziget. San Giulio teljes egészét szinte az ókeresztény Bazilika és egy kolostor foglalja el, de a sétautak melletti látvány káprázatos, és mindent könnyen körbe lehet járni. San Giuliót a „csend szigetének” is nevezik. Egy kis ösvény fut végig a területen, amit a csend útjának hívnak. A kolostorban ma is nyolcvan bencés apáca él, akik állítólag soha nem hagyják el a szigetet.

 

 

  

 

 

 

Archívum Kapcsolat