FŐOLDAL Archívum Kapcsolat
 

 

 

 


 

 

 

"Könnyek nélkül"

Payer András családjánál

 

 

 

 

Payer András özvegyénél, Bohus Andreánál és lányánál, Lilinél jártunk Zsámbékon. A népszerű énekes-zeneszerző hét évvel ezelőtt távozott el közülünk, de a hangulatos ház pontosan olyan, mint amikor a művész még ott élt. Mackó kutya hangos, vidám ugatással szaladt a kapuhoz, Andi pedig a régi barátsággal fogadott bennünket. A hallban András fényképei emlékeztetnek ma is arra, hogy a nagyszerű zenész egykori otthonába érkeztünk.

A ház úrnője nehéz éveket tud maga mögött. Lányával egymást támogatták a súlyos veszteség idején. 
- András hiánya máig hat ránk. Néhány évig a dalait sem tudtam meghallgatni, annyira fájt, hogy már nem lehet velünk. A terhek is elég nehéznek bizonyultak - emlékezett Andrea. - Közösen nyitottunk egy boltot még 1992-ben, majd 1997-től már lottózóként üzemeltettük, amit magam irányítok. Ez a vállalkozás jó alap, de a megélhetéshez régen is kevésnek bizonyult. Annak idején főleg Andris fellépéseiből éltünk.

Payer András halála után másfél évig nagyon nehéz helyzetbe került anya és lánya. Andrea egyedül tartotta fenn a házat és az üzletet is. A szerzői jogdíjai napjainkban már a vérszerinti örököseit illeti, vagyis Lili lányát és András első házasságából származó gyermekét. Lili főiskolai tandíja pedig félévente 250 ezer forintba került. Hosszú ideig tépelődött azon, hogy megtartsa-e a házat, vagy inkább eladja, és ezzel könnyítsen a helyzeten. Majd a kitartó, több frontos munka meghozta a várt eredményt. Lili is megszerezte a diplomáját, és kezdtek rendbe jönni a dolgaik.
- Ragaszkodom a házhoz és az emlékeimhez. Minden ideköt. Jól érezzük magunkat ezen a szép településen. Soha nem térnék vissza Pestre, noha korábban 31 évig éltem a fővárosban - nyilatkozta a karcsú üzletasszony.Bohus Andrea szertornász és testnevelő tanár. Esténként edzéseket tart az érdeklődőknek itt helyben, a Keresztelő Szent János Iskolaközpont rendezvény termében, ami amolyan másodállás. Ám a feladatainak ezzel még nincs vége. Egyik kedves barátnője táplálék kiegészítők forgalmazásával és az egészséges életmódra vonatkozó tanácsadással foglalkozik, ami felkeltette az érdeklődését. Kezdetben saját magán akart segíteni, hogy testileg-lelkileg jobb állapotba kerülhessen, ráadásul pénzt is keressen a hasznos munkával. Elmondása szerint főleg a pozitív gondolkodása vonzotta a jó társaságba. Ez a háttér ma is erőt ad neki, és megnyugtatóan hat rá. Szerencsére néha utazás is kapcsolódik a munkához. Tavaly Barcelónába ment a csapattal, és akkor Lili is velük tartott.

Ma már ez a feladatkör a legvonzóbb számára. Ám a lottózó irányítása szinte minden idejét és erejét lefoglalja. Emiatt idővel szeretne felvenni egy alkalmazottat, ami lehetővé tenné, hogy többnyire azzal foglalkozzon, amit igazán kedvel. Ma úgy gondolja, ha már ismerte volna ezeket a táplálékkiegészítőket, talán segíthetett volna Andráson is. Ám amikor 2009 szeptemberében kiderült, hogy párja leukémiás, még nem hallott ezekről az étrendkiegészítőkről. Mindnyájukat lesújtotta, hogy a vizsgálat szerint az énekes-zeneszerzőnek csak két-három hónapja maradt hátra. Ennek ellenére továbbra is fellépéseket vállalt, noha kemoterápiára járt. Nem tudatták senkivel a rossz hírt. Továbbra is úgy éltek, mint addig, hiszen András mindenképpen dolgozni akart. Közben pedig a lehetséges gyógymód után kutattak. Sajnos az immunrendszere legyengült, tüdőgyulladást kapott, és 70 éves korában, 2011. március 31-én elhagyta a földi világot. Mégis másfél évvel tovább élt, mint amit az orvosok jósoltak neki. Az idén töltötte volna be a 77. életévét, és még mindig nem lenne idős ember. A közönség szerette, közvetlen, kedves stílusa mindenkit elbűvölt. Sokszor fellépett a 90-es években az általam vezetett Ádám Klubban is. A hatvanas, hetvenes évek közkedvelt énekesének és zeneszerzőjének számított, szerzeményeit saját maga és a korszak ismert sztárjai adták elő.
Payer András népszerű szerzeményeit sokan szerették. Feledhetetlen dalai közül említek most néhányat: 'Ó, egy Alfa Romeo'; 'Annyi arc ismerős'; 'Találkozás'; 'Gedeon bácsi'; 'Könnyek nélkül'; 'Felmegyek hozzád'; 'Még egyszer'; 'Almát eszem'; 'Nincsen olyan ember'; 'Isten veled, szomorúság'; 'Nem születtem grófnak'...

Közben Payer András és Bohus Andrea lánya, a 26 éves Lili is megérkezett. A szép fiatal hölgy a Kodolányi János Főiskola turizmus-vendéglátó szervezőszakán szerzett diplomát. Nem a szakmájában helyezkedett el, jelenleg a Budakeszi Járási Hivatal Kormányablak osztályán dolgozik.
- Ha Pestre kellene bejárni, akkor az utazás napi 3 órát elvenne az életemből. Így csupán egy órába telik a közlekedés. Munka után még sok mindenre jut időm - mondta Lili.
Közben nézem őt, és próbálom arcában felfedezni édesapja vonásait. Kétségtelenül András és Andi érdekes keveréke nevet rám. Payer Lilinek rendkívül kellemes az orgánuma, mégsem akart soha énekeli. Egyszer régen, kicsi gyerekként énekelt az édesapjával, ezt a közös felvételt ma is őrzi, de ez csak szép emlék. Nagyon izgulós, és nem kedveli a fellépéseket. Annak ellenére, hogy 11 évig zongorázott, nem vonzotta a zenei pálya sem, de megmaradt a kötődés, hiszen szeret zenét hallgatni, koncertekre járni. Fél éve, hogy elhagyta a szülői házat.


- Élvezem az önálló életet. Nem költöztem messzire, a szomszédos lakótelepen bérelünk lakást Lacival, a párommal. Szerencsére így anyu közelében maradtam - mesélte vidáman. - Mindketten megszereztük a jogosítványt, vettünk egy használt kocsit, és gyakoroljuk a vezetést. Az angol nyelvtudásomnak a jelenlegi munkánál is hasznát veszem, bár csak hébe-hóba szükségeltetik. Angol filmeket nézek, és angol dalokat hallgatok. Egyelőre mindez éppen elég elfoglaltságot jelent nekem. Azt még nem tudom, hogy mit hoz majd a jövő - mereng el a szép, hosszú hajú lány.

Az énekes 57 éves özvegye is fiatal még ahhoz, hogy magányosan éljen, pedig a házban most egyedül maradt. Andi már nyitott egy új kapcsolatra, de úgy tartja, hogy nehéz a mai világban partnert találni, különösen Payer András után. Szerencsére népes baráti kört mondhat magáénak. Gyakran jár színházba, koncertekre. Természetesen szeretne társat, de a partnerkereső oldalakat mindig is elkerülte. Úgy gondolja, ha az égiek akarják, akkor úgy is küldenek neki valakit. Kizárólag rájuk hagyatkozni azonban elég nagy kockázatvállalást jelenthet.

Hazafelé az autóban, a rádiót hallgatva váratlanul felcsendült az éterben Payer Öcsi hangja. Összenéztünk, mintha csak András üzent volna egy távoli világból.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
www.cadizmedia.hu © 2018. Minden jog fenntartva
Design: C@diz