g

e

Ki volt Nancy Pelosi apja és bátyja? 

 

Míg az amerikai nemzet a Capitoliumban, a 2021. január 6-án zajló eseményekre összpontosította figyelmét, az FBI csendesen kiadta a 60 évvel ezelőtti aktákat, amelyek a házelnök, a demokrata Nancy Pelosi atyja elleni nyomozásra vonatkoztak. Az iratok szerint két hónapos vizsgálat zajlott Thomas D'Alesandro Jr. marylandi politikus ellen, aki hosszú karriert mondhatott magáénak a kongresszusban, továbbá Baltimore polgármestereként is - közölte a Just News.
Nancy Pelosi az ország első női házelnöke 1940 márciusában, Nancy Patricia D'Alesandro néven született, olasz gyökerekkel rendelkező, hat gyermekes családban. Apja, Thomas Ludwig John D'Alesandro Jr. olasz bevándorlók fia volt, édesanyja pedig a dél-olaszországi Campobasso városból származott. Apja 24 évesen, 1927-ben lépett be a politikai életbe a Marylandi Állam törvényhozásának tagjaként. Egy évvel Nancy születése előtt megválasztották a kongresszusba, ahol 1947-es lemondásáig szolgált, majd Baltimore polgármestere lett. A következő években kampányokat nyert a városi tanácsban, a városházán és a képviselőházban egyaránt. D'Alesandro az akkor washingtoni hatalmasok kedvencének számított. Franklin D. Roosevelt, Harry S. Truman és John F. Kennedy elnök szívélyesen Tommy-nak becézte a politikust.
A nyomozást annak idején a Fehér Ház rendelte el, miután John F. Kennedy elnök közölte, hogy D'Alesandrot akarja kinevezni a védelmi szerződéseket felülvizsgáló kormányzati felügyelő bizottságba. Az FBI rutinszerű ellenőrzése azonban D'Alessandro ellen szóló vádakat tárt fel. Az FBI ügynöke az iratok 14. oldalán azt írta: "Feltételeztek olyan állításokat, amely szerint D'Alesandro a baltimore-i bűnözőkhöz kötődött. A fiát, Franklin Roosevelt D'Alesandro-t pedig nemi erőszak miatt tartóztatták le. Az ügynökök szerint a vádak csupán pletykák lehettek. Azt írták, hogy Nancy bátyját, Franklin Roosevelt D'Alesandro-t ugyan letartóztatták egy 11 és egy 13 éves lány megerőszakolásáért, de végül felmentették. Thomas D'Alesandro-t ezzel összefüggésben hamis tanúzással is megvádolták ugyanabban a perben, majd felmentették. Az eseményről a Time 1955. március 14-i száma is beszámolt. Ezt követően Nancy Pelosi bátyja háborítatlanul élt, majd 2007-ben, rákban halt meg.  

A "Just News" csak annyit jegyzett meg, hogy az idősebb, vagyis Thomas D'Alesandro (Nancy apja) elleni 1961-es vizsgálat során évtizedekre visszamenően mélyedtek el alanyuk múltjában. Azt állították, hogy 1945-ben Charles F. Cammarata például megúszott mindenféle bűncselekményt, és szinte zavartalanul működött Baltimore-ban Thomas D'Alesandro kongresszusi képviselővel folytatott barátságának, valamint védelmének köszönhetően. Mindezt meg nem nevezett ügynökök írták a Fehér Ház 1961. január 30-i feljegyzésében. Ugyanott, az iratok 38. oldalán az ügynökök azt állították, hogy D'Alesandro egyébként segítette a rendőrséget a bűncselekmények kivizsgálásában és üldözésében. Másutt az emlékeztető egy megbízható informátor szerint arról számolt be, hogy D'Alesandro 1943-ban a Kommunista Párt által létrehozott Amerikai-Szovjet Barátság Nemzeti Tanácsnak a színpadán is megjelent az FBI szerint, mint az USA szovjet frontcsoportja.

A következő évben D'Alesandro főelőadóként lépett fel a Nemzetközi Munkarend biztosítási szervezet rendezvényén, amit az amerikai főügyész 1947-ben a felforgató szervezetek listájára helyezett, amiért túlságosan szoros kapcsolatban állt a kommunista párttal, megsértve az iparpolitikai tevékenységét tiltó szabályozásokat. A vizsgálatot követően a szenátus mégis megerősítette D'Alesandrot a felügyeleti pozícióban, majd 1961. március 28-án esküt tehetett a hivatalára, amit a felesége Kennedy elnökkel és az akkor még fiatal Nancy-vel együtt nézett végig. D'Alesandro ezután az Újratárgyalási Tanácsban dolgozott, amelyet később feloszlattak. Thomas D'Alesandro múltja elgondolkodtató, hiszen bűnözőkkel tartott kapcsolatot, fiát pedig a kétszeres nemierőszak vádja alól is felmentették. Jonh F. Kennedy demokrata elnök azonban bizalmat szavazott neki, és sikeres karriert mondhatott magáénak élete végéig. Nancy Pelosi házelnök érinthetetlen apja, 1987-ben, 84 évesen halt meg.

Nancy Pelosi és John F. Kennedy elnök: 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Archívum Kapcsolat