FŐOLDAL Archívum Kapcsolat
 

 

 

 


 A Persson birodalom titkai

 

 

 

Pénzen nem vehetsz boldogságot, de hatalmat és vagyontárgyakat szerezhetsz, ami azért megédesítheti az életet. Stefan Persson, svéd milliárdos egy Linkenholt nevű angol falucskát is vásárolt magának. Stefan és testvére, Lottie a H&M divatcég hálózat legfőbb tulajdonosa. Az emberjogi, valamint a szakszervezetek bírálták őket, amiért az ázsiai gyáraikban, Mianmarban, Kambodzsában és Burmában a gyerekek csekély bérért, napi 14 órát dolgoznak.

Stefan Persson túltette magát a kritikán, és boldog ura a Linkenholt településének. A magánfalu 2.003 hektáros területe egy Edward korbaeli kastélyt, 21 házat, 1.500 hektár mezőgazdasági területet, 180 hektár erdőt, falusi boltot és kovács műhelyet foglal magába. Mindezt a svéd üzletember, Stefan Persson 2009-ben vásárolta meg. Az egyetlen épület, ami nem tartozik a birtokhoz, mert nem forgalomképes, a falu 12. századból származó Szent Péter-temploma.

 

A svéd milliárdos Stockholmban lévő, gyönyörű kastélyában él családjával. Persson és felesége, Denise a svéd királyi család legközelebbi barátai közé tartoznak. A divatcég-tulajdonos főként Stockholmban tölti idejét.

Ezen kívül Stefan Persson birtokolja a gyönyörű wiltshire-i kastélyt Délnyugat-Angliában. Az ingatlan 8.500 hektáros hatalmas területe kellemes kikapcsolódást nyújt tulajdonosainak. A svéd divatkereskedő főként fácánvadászatot rendez a vendégeinek. 

 

 

A H&M hálózatot a svéd divatmágnás, Stefan Persson apja, Erling Persson alapította. Ma két gyermeke Stefan és Lottie a vállalat fő tulajdonosa. A nemzetközi multicég 161.000 alkalmazottat foglalkoztat, és mintegy 4.400 üzletet működtet 64 országban, továbbá 35 államban e-kereskedelemmel értékesíti a termékeit.
A svéd Stefan Persson erénye, hogy több milliárdot szerzett azzal, hogy mindenki számára elérhetővé tette a divatos ruhákat. A leggazdagabb svéd meglehetősen zárt életmódot folytat. A divatipar királya nem szereti a nyilvánosságot, és a világi összejöveteleknél csak az extrém ipari igények esetén jelenik meg.


 

A svéd sajtó évente egyszer emlékezik meg Stefan Perssonról, amikor újabb adórekordokat állít fel az államkincstárnak. Persson ugyanis a világ egyik legnagyobb magán-adófizetője. Tény, hogy Svédország skandináv szocializmusa rendkívül merev és magas adórendszert hagyott jóvá. Minden állampolgár, aki átlépte az átlagkereset szintjét, köteles befizetni az államnak jövedelmeinek 45-60%-át. Emiatt sok gazdag svéd elhagyta a hazáját. Persson azonban kitartóan fizet.

Ugyanakkor a Greenpeace felmérésből kiderült, hogy az általuk vizsgált hat "H&M" ruházati árucikk közül 4 nonil-fenolt tartalmazott, amely a vízben igen toxikus anyagként viselkedik. A vállalat bejelentette, hogy legkésőbb 2020-ig fokozatosan megszünteti az összes veszélyes anyag felhasználását. Vajon miért nem azonnal? Az információk szerint a "H&M" kambodzsai gyárában 300 munkás elájult 2011-ben, mert belélegezte a vegyianyagokat.

Ráadásul szinte minden karácsonykor a "H&M" reklámkampányt folytat híres női modellekkel, színészekkel és énekesekkel, akik a vállalat fehérneműit viselik. Ezek a kampányok erős kritikát kaptak a nőket megalázó és pornográf stílusuk miatt. Ebben az esetben nem lehet tudni, hogy a kritizálók mire gondolnak.

A svéd milliárdos fia, Karl-Johan Persson néhány éve elnök-vezérigazgatóként átvette a "H&M" cég irányítását.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
www.cadizmedia.hu © 2017. Minden jog fenntartva
Design: C@diz