g


A Pokol kútja Jemenben

 

A Jemen területén tátongó hatalmas lyukat hivatalosan Barhout kútjaként ismerik, és sok helyi lakos meg van győződve arról, hogy a természeti csoda, valójában a démonok börtöne. Évszázadok óta keringenek történetek arról, hogy dzsinnek élnek a kútban, amit egyesek a pokol kapujának neveznek. Sok helyi lakos retteg attól, hogy meglátogassa a hatalmas gödröt, hiszen egyesek szerint már az is balszerencsét hoz, ha csak beszélnek róla. A gonosz szellemek barlangbeli jelenlétéről szóló meséket tovább erősítették a mélyből felszálló kellemetlen szagok is.
A felszíni kör alakú bejáratának szélessége körülbelül 30, a kút mélysége pedig 112 méter. A kút a jemeni sivatagban található 1300 kilométerre a fővárostól, Szanaától, és az elmúlt években számos kutató figyelmét felkeltette ez a furcsa képződmény.


A barlang fenekére először az Oman Cave Exploration Team (OCET) tagjai ereszkedtek le. Az ománi barlangkutató csapat tagjai nem találták a természetfeletti jeleit, viszont több tucat kígyóra bukkantak mélyen a föld alatt. A keleti Al-Mahra tartományban lévő gödörről azt tartják, hogy több millió éves. A csapat elhullott állatokat, és a csöpögő víz által képződött lime-zöld barlanggyöngyöket talált a mélyben.
Lényegében a fellelt döglött madarak bűze idézte elő az orrfacsaró szagot.


„A szenvedély késztetett minket erre, és úgy éreztük, hogy ez valami új csodát és a jemeni történelem egy részét fogja feltárni" - mondta Kindi, aki egy bányászati ​​és kőolajipari tanácsadó cég tulajdonosa is.
Mintákat gyűjtöttek a vízből, sziklákból, talajból és néhány elhullott állatból, hogy elemezzék őket.

A csapat egyik barlangásza egy cseppkőtömb mellett áll a Barhout kút aljában:

(Fotó: AFP)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Archívum Kapcsolat