g

e

 

Elhunyt a Kadhafit megdöntő, lázadó kormány vezetője

 

Kadhafi fia a koronavírusnak hálálkodik, amiért meghalt az apja hatalmát megdöntő lázadó. A líbiai diktátort, Moammer Kadhafit 2011-ben megbuktató Mahmoud Jibril ugyanis elhunyt koronavírus járványban. A 68 éves férfit két hétig ápolták Kairóban. Hisham Wagdyn, az egyiptomi kórház igazgatója elmondta, hogy a politikust március 21-én szállították be az intézménybe, ahol kiderült, hogy pozitív a koronavírus tesztje. Nem sokkal ezután Jibrilt utolérte a végzete.

fMahmoud Jibrilt az ideiglenes kormány vezetőjévé nevezték ki 2011 márciusában, néhány héttel a líbiai felkelés kitörése után. Mindössze hét és fél hónapig tölthette be ezt a tisztséget. A líbiai forradalom előtt Jibril mindent elkövetett, hogy a nyugati országok vezetőit meggyőzze a Moammer Kadhafi elleni lázadás támogatásának szükségességéről. Végül az ENSZ Biztonsági Tanácsa zöld utat engedett, ami Washington, Párizs, London és a NATO szövetségéhez vezetett. Majd elkezdődött az úgynevezett "arab tavasz", vagyis az afrikai országok rendszerváltása.
Ellenségei szerint Kadhafi diktatórikus rendszert hozott létre, ugyanakkor tény, hogy meggátolta a muszlim bevándorlók tömeges Európába áramlását és országa szétesését. Ám Jibril mindenképpen át akarta venni a hatalmat, ezért túlkapásokkal vádolta meg Kadhafit a nyugati kormányoknál. Végül kitört a líbiai felkelés, és Moammer Kadhafit brutálisan meglincselték. Ezt a lázadást vezette a napokban elhunyt Mahmoud Jibril.

Hannibal Kadhafi, a meggyilkolt elnök fia azt írta a Twitteren, hogy áldott a koronavírus, ami a Mindenható Isten parancsára megölte Jibrilt. Tény, hogy a 44 éves Hannibal sem szolíd természetű, és nem sokat törődik a szabályok betartásával. Egy genfi szállodában két alkalmazottat is bántalmazott, emiatt 2008-ban letartóztatták. Kadhafi fia ezt nem tudta megbocsátani, ezért két svájci állampolgárt fogva tartott egy ideig, így torolta meg az egy évvel korábbi rendőri intézkedést. Hannibalról azóta is több hasonló történet jelent már meg a nyugati lapokban.

Kadhafi diktátor már régen halott, sőt a lázadók vezére sem él, ám a líbiai állapotok cseppet sem javultak. Az arab országot jelenleg két rivális kormány próbálja irányítani. Az ENSZ által támogatott Tripoli kormány és konkurense, a lázadó Khalifa Haftár katonai juntája. A káosz teljes. A nemrég elhunyt Jibril "diktátor buktatása" ugyanis nem a remélt szép világot hozta el, hanem minden eddiginél nagyobb válságba, és háborúskodásba sodorta a közel-keleti országot.

Líbia egykor és ma:

r

 

 

 

 

 

Archívum Kapcsolat