FŐOLDAL Archívum Kapcsolat

 

 

 


 

 

 

Németország leggazdagabb polgárai

 

 

A BMW birodalom örökösei nem vér szerinti rokonai Goebbelsnek. Magda Ritschel és Günter Quandt német iparmágnás házasságából született fiuk, Harald. A válásuk után Quandt exét feleségül vette a náci német propaganda miniszter, Joseph Goebbels. A házaspár a berlini csata előtt, 1945-ben öngyilkosságot követett el, ám előbb az asszony megölte hat gyermekét. Magdának az első házasságából származó fia, Harald Quant azonban vérszerinti apjával együtt lakott, így életben maradt. A cégbirodalom várományosa azonban 1967-ben repülőszerencsétlenségben elhunyt. Így gyermekei és féltestvére, Günter Quandt másik fia, Herbert örökölte közös apjuktól a vállalatot. A szerencsétlenül járt Harald lányai sem vérszerinti rokonai Joseph Goebbelsnek. A Quandt birodalomból kifejlődő BMW vállalat mai örökösei tehát nem utódai a náci propaganda miniszternek. Néhány éve egy dokumentum film feltárta, hogy Günter Quandt gyáraiban kényszermunkát alkalmaztak a második világháború idején. Scholtyseck német történész professzor szerint azonban, abban az időben nem lehetett megtagadni a rendszer vezetőinek utasításait. A történelmi múlttal az unokák már megismerkedtek, de a szörnyű események feldolgozása még tart.

Napjainkban Németország immár 200 milliárdossal büszkélkedhet. Susanne Klatten és Stefan Quandt, a BMV autógyártó részvényeinek 46,6 százalékát birtokló testvérpár a két leggazdagabb német. Vagyonuk a lapok becslései szerint 34 milliárd euróra rúg.
A testvérek az autógyárban meglévő részesedésüket az apjuktól, Herbert Quandt-tól és édesanyjuktól, Johannától örökölték. Köztudott, hogy anyjuk is hihetetlen karriert mondhatott magáénak. Egyszerű titkárnőként kezdte pályafutását 1956-ban, majd Herbert Quandt 1960-ban oltár elé vezette. Házasságukból származik Susanne és Stefan. Az iparmágnásnak korábbi két feleségétől négy gyermek született. Ebben az időszakban a BMW csőd közeli helyzetbe került, de Herbert Quandt kivezette cégét a válságos helyzetből, és 1982-ben bekövetkezett haláláig sikert sikerre halmozott.

Férje halála után Johanna átvette a cég vezetését, amit 1997-ben végül átadott a gyermekeinek. A háttérben azonban mindig számíthattak a tanácsaira. Johanna ötven éven keresztül dolgozott kitartóan a BMW vállalatért. A "tz" című müncheni lap szerint mindig fenntartotta a döntés jogát magának. Johanna Quandt 89 évesen Bad Homburgban hunyt el 2015 augusztusában. Anyjuk halála után több mint tízmilliárd eurós vagyont örökölt a testérpár, de a BMW-n kívül számos egyéb jelentős cégben is tulajdonosok.

Susanne Klatten napjainkban 57 éves. A rendőrség 1978-ban megakadályozta, hogy elrabolják őt és édesanyját, Johanna Quandtot. Az eset azonban zárkózottá tette. Susanne 28 évi házasság után elvált Jan Klattentől 2018-ban. A házaspárnak három gyermeke született, akiket természetesen távol tartanak a nyilvánosságtól. Németország leggazdagabb asszonya, Susanne Klatten az utóbbi időben gyakran megjelent Hamburgban. A "Welt am Sonntag" szerint egy hamburgi művészeti professzorral találkozgatott. 

Az új partner a 60 esztendős Andreas Slominski, aki Berlin közelében él, és a Hamburgi Képzőművészeti Főiskolán tanít. Susanne azonban Münchenben lakik, ami távkapcsolatot eredményezett. A "World" szerint Klatten és Slominski románca mindössze néhány hónapig tartott, ám ez is lázba hozta a német sajtót.Az 53 éves Stefan Quandt, a cég legfőbb részvényese barátságos, udvarias, tiszteletteljes ember. Az emberrablási kísérlet miatt Herbert Quandt utódai nem élhettek úgy, mint a többi gyerek. Biztonsági őrök vitték őket rendszeresen az iskolába. Apjuk majdnem vak volt, nem tudott játszani és sportolni a gyermekeivel, de együttérző, jó szülőnek bizonyult. Stefan nem sokat hallott apja munkájáról, hiszen rendszerint csak vacsorára jött haza. A nyári szünidő alatt a család a Seebär motoros vitorlásukon hajózott a Földközi-tengeren vagy Dánia partjainál. Otthon, az ellerhöhei villában a komornyik fehér kabátot viselt. Az Aquamarine-villa pedig 1962 óta nyári visszavonulásként szolgál a Quandt családnak. A fiatalember a sport iránt érdeklődött. Ma Stefan Quandt a cég legfőbb részvényese. A férfi 2005 őszén feleségül vette Katharinát, egy szoftvermérnököt.  Két gyermekük van.

Jelenleg a testvérek, Stefan és Susanne a felügyelő bizottságban ülnek, de ennél nagyobb befolyást nem vindikálnak maguknak.

Íme egy csodálatos BMW:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
www.cadizmedia.hu © 2019. Minden jog fenntartva
Design: C@diz