FŐOLDAL Archívum Kapcsolat
 

 

 

 


 

A királynő és a feltételezett muszlim rokonság

 

 


Felröppent a hír, hogy II. Erzsébet királynő rokoni szálakkal kötődik az iszlám alapítójához, Mohamed prófétához. Jelenleg ez a nézet kavarog az arab világban is.

Harold B. Brooks-Baker a brit nemesség ismert családfakutatója szerint II. Erzsébet királynő a 43. generációval korábban élt, Zaida nevű muzulmán hercegnőtől származik, aki a 11. században menekült a spanyolországi Sevillaba és felvette a kereszténységet. Akkoriban valóban sok muszlim lakott a városban. Brooks-Baker állítása szerint Zaidát VI. Alfonz kasztíliai király ágyasaként tartják számon, és a kapcsolatból több gyermekük is született. Állítólag az egyik lányukat a Cambridge-i herceg vette feleségül, de Zaida más rokonai is házasodtak az angol királyokkal. A családfakutató szerint a királynő azonban a hercegnő vonalán kapcsolódik a prófétához. Zaida hercegnő eredete és történte azonban alig ellenőrizhető, ezért megkérdőjelezhető ez a feltételezés, legalábbis a történészek többsége kétkedik.

A lehetséges kapcsolatokra adott reakciók különbözőek. Az "Al Ousboue" marokkói napilap például örömmel üdvözölte a hírt: "A közös örökség hidat teremtene a két vallás és két királyság között". Az Al Ousboue  áldást és békét kívánt erre a kapcsolatra. Ugyanakkor a muzulmán lakosság nem minden tagja fogadja pozitívan ezt a rokonságot.
Az Ecconomist brit lap is reagált, újságírója szerint egyáltalán nem világos a kötődés. Ali Gomaa iszlám tudós, 18. egyiptomi nagymufti azonban szintén üdvözölte az angol királyi család és az iszlám alapítója közötti állítólagos kapcsolatot.

Lesley Hazleton brit születésű közel-keleti újságíró és szerző több könyvet írt a korai iszlámról. Űgy véli, hogy a prófétával való rokonság II. Erzsébet királynőnek kétségetlenül nagy tiszteletet kölcsönözhetne egyes országokban. Az írónő azonban csak mosolyog az állítólagos rokonságon. Szerinte, ha elég messzire megyünk vissza a múltba, akkor mindenki találhat magának valamiféle híres, negyvenharmadik unokatestvért a világban, valóban ez a helyzet matematikailag is.

 

A feltételezett családfa:

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
www.cadizmedia.hu © 2018. Minden jog fenntartva
Design: C@diz