g

e

A bajorok azt remélik, hogy a thai uralkodó soha nem tér vissza hozzájuk

 

Maha Vajiralongkorn thaiföldi király, vagyis X. Ráma több mint tíz évet töltött eddig az idilli bajorországi Tutzingban, valamint a Garmisch-Partenkirchenben található Grand Hotel Sonnenbichlben, amely a Covid miatt jelenleg üres. A különc király 50 fős kísérettel szállt meg itt. Ám 2020 október közepén váratlanul elhagyta Bajorországot a Morgenpost közleménye szerint.
Maha Vajiralongkorn X. Ráma király korábban feleségével, Suthidával egy ideig a Tutzingban, a Starnberg-tónál lévő impozáns Stolberg villában élvezte a luxuséletet. Lakóhelyén a thai biztonsági erők szigorúan őrizték. Majd később a család a Grand Hotel Sonnenbichl szálloda szolgáltatásait vette igénybe a festői Garmisch-Prtenkirchenben. A thaiföldi király horror figuraként töltötte idejét a bajor luxus szállodában 20 szeretőjével és feleségével. Ám 2020. október 12-én a thaiföldi királyi légierő Airbus 345-ös repülőgépe hazarepítette az uralkodót Münchenből Bangkokba. A bajor diplomáciai körök nem számítanak a visszatérésére. Ezúttal ugyanis 15 éves fiát, Dipangkornt is magával vitte. Az ifjú trónörökös eddig állandóan apja villájában, a Starnberg-tónál található Tutzingban élt, és a geretsriedi Isartal Waldorf iskolába járt.

fBajorországban a legtöbben annak örülnének, ha Maha Vajiralongkorn, azaz X. Ráma (68) thaiföldi uralkodó soha többé nem látogatná meg a felső-bajorországi idilli közösséget. Egyébként Garmisch-Partenkirchenben a király és a felesége, valamint a vele együtt utazó 20 szeretője rendkívül sokat költött. Ezért aztán a kényszerszünetben lévő szállodások, az ékszerészek és a csemegeüzletek tulajdonosai, a többi lakóval ellentétben, még reménykednek a visszatérésében.
Eközben X. Ráma miatt tízezrek vonultak Bangkok utcáira. Azzal vádolták, hogy emberrablásban, kínzásokban és gyilkosságokban is bűnrészes, és nem tűri meg a rezsim kritikusait. Korábban Heiko Maas német külügyminiszter már figyelmeztette a diktátort, hogy ne végezze hivatalos ügyeit Bajorországból, mert ez jogellenes. Végül is erre nem találtak a hatóságok bizonyítékot. Az emberjogi aktivisták azonban követelik, hogy azonnal vonják visza a király és az őt kísérő személyek vízumait.
A thaiföldi uralkodó apja, Bhumibol király († 88) 2016 októberében bekövetkezett halálával X. Ráma állítólag tízmilliárd eurónak megfelelő összeget örökölt. A szokásos örökösödési adót azonban be kellett volna már fizetnie, mivel az új thai király hivatalos lakóhelye Németországban található. A bajorországi zöldek vizsgálatot kezdeményeztek az ügyben. Bár feltételezik, hogy a thai előkelőség, esetleg már fizetett valamennyit a németországi ingatlanai után, de biztosat nem tudnak a diplomáciai titoktartás miatt. Az ügy meglehetősen zavarosnak tűnik.
Érdekesség, hogy X. Ráma királyt két évvel uralkodása megkezdése után hazájában hivatalosan még mindig nem koronázták meg. Az ország négy esztendeje a katonai diktatúra szorításában kínlódik. Tutzingban az emberek arra gyanakszanak, hogy ha a thaiföldi király uralkodása netán veszélybe kerülne hazájában, akkor esetleg itt a Bajorországi villájában kíván majd tartósan berendezkedni.

Az ABC tv által közölt információk szerint X. Ráma uralkodó egyesítette királyságának vagyonát a sajátjával, egy 2018-ban elfogadott despotikus rendelettel. Az amerikai média szerint így közel 66 milliárd birtokosa, vagyis 56 milliárd euróval gazdagodott, ami jóval felül múlja II. Erzsébet királynő vagyonát. Az állampolgárok azonban tiltakoznak az ország és a királyi vagyon egyesítése miatt, hiszen törvénytelennek tartják. Ott próbálnak támadni, ahol a király sérülékeny. X. Ráma ugyanis többek között a legnagyobb thaiföldi bank fő részvényese. Most a lakosság azért szervezkedik, hogy ne tegyék az emberek a pénzüket a király bankjába, ami így akár tönkre is mehet.

 

 

 
 

Archívum Kapcsolat