FŐOLDAL Archívum Kapcsolat
 

 

 


 

Raszputyin utódai ma is élnek!

 

 

 

 
Raszputyinnak, az utolsó orosz cári család hírhedt tanácsadójának ma is élnek leszármazottai. Dédunokája, Laurence Huot-Szolovjov például Franciaországban lakik.

Grigorij Raszputyint csodatévőnek gondolták, és őrült papnak is nevezték, noha nem tartozott az egyház képviselői közé. Szegény családban születet, de karizmatikus alkata révén egészen a cári családig sikerült felkapaszkodnia. Próféciái az uralkodói família döntéseit is befolyásolták, emiatt a cár unokahúgának férje, Félix Juszupov herceg meggyilkolta.

Raszputyinnak két lánya és egy fia született. Az idősebb lány, Varvara állítólag tífuszban halt meg Moszkvában 1925-ben.  Fia, Dmitrij sem élt sokáig, de kedvenc gyermeke, Marija sikeresen túljutott minden megpróbáltatáson.
Raszputyin Borisz Szolovjovban látta az utódját, furcsa spirituális alkata miatt. A férfi feleségül vette Mariját 1917. október 5-én, noha naplójában azt írta, hogy egyáltalán nem szereti a lányt, és nem találja vonzónak. A pár visszatért Szibériába, és néhány hétig Raszputyin házában éltek, Pokrovszkojéban. Házasságukból két lányuk született, Tatjana(1920-2009) és Marija(1922-1976), akiket az orosz nagyhercegnőkről neveztek el.

Miután Borisz és Marija elhagyta Oroszországot, hosszú vándorlás következett Ceylon, Szuez, Prága, Berlin, Párizs. Ez utóbbiban a pár orosz étteremet nyitott, de az üzlet gyengén működött, ráadásul 1926-ban Borisz meghalt tuberkulózisban. Marija magára maradt gyermekeivel, és bizony sokszor szűkölködtek. A férje által megnyitott étterem csődbe ment, szegény bevándorlóként tengődtek, adósságok nehezítették az életüket.
Ezután Marija Raszputyin táncosként lépett fel egy kabaréban. Az egyik előadáson megkereste az angol cirkusz menedzsere, és azt ajánlotta, dolgozzon nála cirkuszi oroszlánokkal. Marija elfogadta a javaslatot. Ezután számos cirkusz alkalmazta, így például a Ringling Brothers, a Barnum és Bailey Circus és Circus Gardner is.

 

 

 

 

 

Grigorij Rasztputyin sokak gyűlöletét felszította azzal, hogy a cárné bizalmasaként beleártotta magát az államügyekbe is. Juszupov herceg, aki a cár unokahúgát vette feleségül, meggyilkolta őt. A történelmi körülmények miatt mind Irina Romanova és férje, Juszupov herceg, mind Raszputyin lánya külföldre menekült. A Juszupov nagyhercegi pár párizsi életéről, sorsáról az elmúlt lapszámban írtunk részletesen.
Meglepő módon összefonódott a Juszupov nagyhercegi pár lányának és Raszputyin unokájának a sorsa. Marija Raszputyin és Borisz Szolovjov lánya, akit szintén Marijának hívtak, valamint Irina és Félix Juszupov lánya, Xénia Sfiris anélkül, hogy bármit is tudtak volna egymásról, Görögországban találkoztak. Ekkor már mindketten új néven éltek. Amint találkoztak, rögtön mély szimpátiát éreztek egymás iránt, amit tovább erősített az a tény, hogy mindketten orosz emigránsként éltek Európában. Szinte elválaszthatatlanok lettek. Amikor felfedték egymás előtt származásukat, akkor rettenetesen megdöbbentek, de Juszupov herceg lánya, Xénia elismerte: "Az apám megölte a nagyapádat."

Raszputyin lányának hosszú, kalandos és viszontagságos élete Amerikában ért véget. Marija Raszputyin a 80. életévében, 1977-ben, szívrohamban hunyt el Kaliforniában. Unokái most nyugaton élnek. Az egyik unokája, Laurence Huot-Szolovjov azonban Franciaországban él, és gyakran utazik Oroszországba. Természetesen felkereste dédnagyapja szülőföldjét, a szibériai Pokrovszkojét is, ahol ez a különös történet elkezdődött. Innen indult tragikus útjára Raszputyin, aki a semmiből felkapaszkodott a cárné mellé. A politikai kalandort végül éppen a cár unokahúgának férje gyilkolt meg. Mindkét család elhagyta Oroszországot, a Romanov utódok ma Görögországban, görögként élnek, Raszputyin egyik dédunokája pedig Párizsban lakik. Ez aprócska, de figyelemre méltó szelete csupán a kavargó, mindig formálódó világtörténelemnek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
www.cadizmedia.hu © 2017. Minden jog fenntartva
Design: C@diz