g

e

Renzi fizetést kap
a szaúdiaktól

 

Matteo Renzi szenátor, egykori olasz miniszterelnök Szaúd-Arábiát az "új reneszánsz" jövőbeli központjaként emlegeti. Renzi január végén kormányválságot idézett elő hazájában, majd Szaúd-Arábiába repült, ahol részt vett a Future Investment Initiative (FII), "Rijád jövője" elnevezésű", 2017-ben kezdődött nemzetközi csúcstalálkozó sorozaton. A "Domani" olasz újság szerint az exminiszterelnök igazgatósági tagként éves fizetést kap a tanácsaiért, amely a megbeszélések, és az események számától függően elérheti a 80 000 dollárt. Ezt a fórumot Mohammad bin Salman, szaúdi koronaherceg hozta létre, és közvetlenül a királyi család irányítja. Az a cél, hogy minél több külföldi befektetőt csábítsanak Szaúd-Arábiába.
Renzi szenátor napjainkban is az olasz Szenátus Külügyi Bizottságának a tagja, valamint az "Italia Viva" párt vezetője, mégis leginkább Szaúd-Arábia jövője foglalkoztatja. Az olasz sajtó már január 27-én széleskörűen tájékoztatott a botrányokról, és emiatt Renzinek hirtelen el kellett hagynia Rijádot, mert részt kellett vennie az olasz kormányválság miatt megtartott konzultációkon, amit minisztereinek lemondása váltott ki. Ekkor a "La Verità" újság arról számolt be, hogy január 28-án Renzi szenátor egy privát, luxus Gulfstream G450 sugárhajtású magánrepülőgéppel érkezett Olaszországba. Az újságírók és politikusok kritizálták Renzit amiatt, hogy juttatásokat fogad el egy idegen kormánytól.


A volt miniszterelnök szerint semmilyen szabály nem tiltja azt, hogy előadást tartson egy nemzetközi konferencián. Renzi szenátor úgy véli, hogy nincs összeférhetetlenség az olaszországi politikai szerepe és a szaúdi királyi család ellenőrzése alatt álló testületnél betöltött, fizetett tanácsadói tisztsége között. Pino Cabras, az "Ötcsillag" mozgalom képviselője szerint talán nem történt bűncselekmény, de aki ilyen kényes szerepet játszott az olasz kormányválság kirobbantásában, az nem lehet fizetett tanácsadó ugyanakkor egy másik államban. Gyanúsnak találta a helyzetet azért is, mert Olaszországban a kormányzati válságok gyakran megnyitották az ajtót a külföldi erők befolyása előtt.

A szaúdi királyi család által irányított Future Investment Initiative (FII), ahol Renzi igazgatósági tag lett, egyébként a világ jövőjét szeretné alakítani a pandémia után. Itt is többszáz neves cég, bank és más szervezet vezetője vesz részt a munkában. Ez a tömörülés nagyon hasonlít a Rothschild-család, valamint a pápa által nemrég létrehozott 500 multinacionális vállalat vezetőiből álló nemzetközi szervezethez, ami szintén a világ sorsáért aggódik, és furcsa módon a kapitalizmus megreformálására vállalkozott.
Renzi a rijádi konferencián elmondta, hogy Firenze egykori polgármestereként bizakodik a jövőben, hiszen "a reneszánsz Firenze éppen a pestis járvány után lett igazán nagyszerű". Hozzátette, hogy szerinte "Szaúd-Arábia lehet a jövő új reneszánszának központja". Természetesen ezek a szavak is felkavarták az olasz belpolitikai élet szereplőit.
A " Corriere della Sera" olasz lapnak adott interjújában  Renzi képviselő  Szaúd-Arábiát fontos stratégiai partnernek, továbbá az iszlám terrorizmus elleni küzdelem bástyájának nevezte. Olaszország viszont a jemeni konfliktus megoldása érdekében, a Szaúd-Arábiába és az Egyesült Arab Emírségekbe irányuló fegyverkereskedelmet 18 hónapra ideiglenesen blokkolta, ami számukra nem jó hír.
Renzi magatartását azért is sokan bírálják, mert olasz szenátorként fizetés ellenében egy olyan ország kormányát segíti, amelynek vezetője, a világ fontos politikusai szerint, Jamal Khashoggi újságíró haláláért felelős.  Az újságíró még 2018-ban tűnt el az isztambuli szaúdi konzulátuson. Renzi azonban továbbra is hangoztatja, hogy a közel-keleti ország az "új reneszánsz" otthona lehet.

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Archívum Kapcsolat