g

e

Sok New York-i a távoli Rhode Islandre menekült

 

 

New York a koronavírus epicentruma az USA-ban. Sokan más államokba menekültek otthonaikból a fertőzés elől. A távoli Rhode Island lakói viszont megijedtek, hogy az odaérkezők behurcolják a vírust. New Yorktól autóval 292 kilométerre található Rhode Island. A Nemzeti Gárda tagjai, valamint a katonaság háztól-házig átkutatta a tengerparti területeket, és vadásztak azokra a New York-iakra, akik az itt lévő nyaralóikban húzódtak meg.f

Gina Raimondo, Rhode Island kormányzója azt mondta, hogy az elcsípett embereket elővigyázatosságból 14 napig karanténba zárták. 
"Ha a New York-iak nem engedelmeskednek, akkor bírságra és börtönbüntetésre is számíthatnak" - közölte Raimondo kormányzó, és hozzátette, hogy "természetesen nem ez a cél, hanem a biztonság."
Andrew Cuomo, New York baloldali kormányzója viszont Raimondo parancsát alkotmányellenesnek és "reakciósnak" nevezte. Azzal fenyegetőzött, hogy bepereli Rhode Islandet. Mindez azonban nem késztette meghátrálásra Gina Raimondo kormányzót.
A szigorú lépések oka, hogy az Amerikában előforduló koronavírus-esetek több mint a fele New Yorkban található, és ha az ott élők onnan elmenekülnek, akkor megfertőzik az egészséges embereket is.
Raimondo azonban nem az egyetlen kormányzó, aki saját államában megpróbálja megvédeni a helyi lakosokat az odaérkező menekülő áradattól. A floridai kormányzó, Ron DeSantis ugyancsak parancsot adott, hogy a New Yorkból, valamint New Jersey-ből és Connecticutból érkezők 14 napos karanténba kerüljenek. Sőt már kiterjesztette a rendeletét  Lousianara is.

rJól láthattuk már Olaszországban, hogy az emberek meggondolatlan átköltözése a még esetmentes területekre egész Itália megfertőződéséhez vezetett. Nem csoda, ha a körültekintő amerikai kormányzók ebből okulva, a vírus megfékezését tartják szemelőtt. New York liberális kormányzója azonban valamiért ezt nem volt képes megérteni.

Rhode Islanden 2020 április végén már 8247 fertőzöttet és 251 halottat regisztráltak, ami fajlagosan az amerikai átlagnál magasabb.

 

 

 

 

 

 

 

Archívum Kapcsolat