FŐOLDAL Archívum Kapcsolat
 

 

 

 


 

 

 


London tornyai

A Safra bankárcsalád

 

Ma a Safra bankárcsaládé a híres londoni Gherkin--torony. Történetük még az Oszmán Birodalomban kezdődött, amikor rejtélyes pénzműveletek jellemezték működésüket, és bankjaik a legmegbízhatóbb intézményekké váltak. A Safra família arannyal is kereskedett a Közel-Keleten. Leginkább Alexandria, Aleppo és Isztambul között bonyolították ügyleteiket. A Safra bankárokat elsősorban a diszkréciójuk miatt kedvelik ma is mindenütt az üzleti világban.

Amikor az oszmán birodalom a huszadik század elején elkezdett felbomlani, Jacob Safra a zűrzavar elől Bejrútba menekült, ahol azonnal egy új bankot alapított. A második világháború után a család továbblépett, és Brazíliában telepedett le 1952-ben. Mindvégig sikerült rejtve maradniuk a nyilvánosság előtt. Jacob São Pauloban 1955-ben megnyitotta első bankját. A Banco Safra de Investiment ma is sikeres.

Kezdetben a bankárdinasztia minden hivatalos feljegyzését egy ősi arab könyvben őrizte, amelyeket csak a Közel-Kelet jól képzett szefárd közösségei ismertek. Jacob Safra három fia Edmond, Moise és Joseph is bekapcsolódott a bankok irányításába. Edmond a legidősebb fiú 1956-ban, Svájcban telepedett le. Kiemelkedő teljesítményként létrehozta a Kereskedelmi Fejlesztési Bankot Genfben. Majd Safra az Egyesült Államokba utazott, hogy ott is szerencsét próbáljon. A legeredményesebb amerikai műveletként megalapította a New York-i Nemzeti Bankot 1966-ban.
Kezdetben Edmond Safra bizonyult a legsikeresebbnek a fiúk közül. A milliárdos 1969-ben találkozott a gyönyörű Lily Watkins-szal. A hölgy akkortájt veszítette el második férjét, Alfredo Monteverdét, aki sajnálatos módon öngyilkos lett. A férfi életrajzírója szerint Monteverde minden vagyonát a feleségére hagyta. Lily és Edmond között hamarosan szerelmi kapcsolat szövődött, de Safra családja ellenezte a házasságukat. Végül a hölgy egy kevésbé gazdag kérőhöz ment feleségül, viszont hamarosan el is vált. Nem sokkal ezután Edmond, a világ egyik legsikeresebb bankára mégis feleségül vette a csinos nőt.

A fiatal pár luxus körülmények között élt. Megvették a bolygó egyik legdrágább birtokát, a francia Riviérán pompázó Villa Leopoldát. Lily és Edmond természetesen a világ más tájain is rendelkezett csodás ingatlanokkal.
Életük álomszerűnek tűnt. Ám 1999 decemberében szörnyű tragédia történt. Edmond meghalt monacói otthonában, ahol gyújtogatás történt. Safra bankár Ted Maher nevű amerikai testőrét letartóztatták a bűncselekmény miatt, de még sokáig rengeteg pletyka terjedt az ügyről. A szerencsétlenség színhelyét, a fényűző Villa Leopoldát 2008-ban eladták, amit egy orosz milliárdos vásárolt meg 736 millió dollárért.


Edmond halála után testvérei vitték tovább az üzletet, azonban Moise 2014-ben szintén elhunyt. A napjainkban 73 éves Joseph különösen sikeressé vált, ma már a világ leggazdagabb bankárjainak egyike. Tavaly megvásárolta a Sarasin svéd bankot 1,1 milliárd dollárért, és vett egy 285 millió dolláros irodaházat New Yorkban, a Madison Avenue-n. 

Nemrég nagy visszhangot váltott ki, hogy Joseph londoni cége szeretné felépíteni a Tulipán-tornyot, ami a város legmagasabb felhőkarcolójává válhatna. Ezt a tervét egyelőre a brit hatóságok blokkolják. A Historic England szóvivője szerint a javasolt épület károsítaná a Tower of London világörökségi helyszínének jelentőségét. Nem akarják, hogy a Tulipán-torony szokatlan, de kétségtelenül szemet gyönyörködtető formája csökkentse a Tower of London vizuális uralmát. A londoni technikai szakértők szerint az is gond, hogy az épület csúcsára felmenő gondolák veszélyeztethetnék a légiforgalmi irányítási rendszert.

Kevesen tudják, hogy a londoni St. Mary Axe-en lévő csodálatos Gherkin-torony (jelentése uborka) is Joseph Safra tulajdona. Vállalata  ugyanis 726 millió fontért vásárolta meg London legismertebb épületét 2014-ben. Ha a milliárdos második felhőkarcolója, a Tulipán-torony is felépülne, akkor a város legmagasabb létesítményeként hirdethetné a város egyik legsikeresebb urának hatalmát. A munka már 2020-ban is megkezdődhet a helyszínen, ha az engedélyeket mégis sikerülne Safra cégének megszereznie.

Ilyen lehetne London új látványa:

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
www.cadizmedia.hu © 2019. Minden jog fenntartva
Design: C@diz