g

e

A Safra-bankbirodalom
örökösei

 

Tavaly decemberben, 82 éves korában elhunyt Joseph Safra libanoni-brazil magánbankár, aki Brazíliától Svájcig húzódó globális banki birodalmat épített, és a neves Safra Groupot vezette. Ultragazdag ügyfélköre São Paulótól New Yorkig és Monte Carlóig terjed. Mégis az emberek elsősorban a tulajdonában lévő londoni, ikonikus "The Gherkin", vagyis "Uborkának" becézett épületéhez kapcsolták a nevét. A bank hivatalos közleménye szerint Joseph Safra bankár természetes okok miatt halt meg.

A safrák Brazíliában a biztonságuk iránti megszállottságukról is ismertek. Nem véletlen, hiszen Joseph Safra idősebb testvére, Edmond az elmúlt évszázad egyik legkiemelkedőbb magánbankára, Monte Carló-i lakásában gyújtogatás áldozata lett 1999-ben. Az eset érthető módon sokkolta a nemzetközi pénzügyi világot.
Joseph Safra 1938-ban született a libanoni Bejrútban, bankár famíliában, és ott is nőtt fel. Családjának banki gyökerei öt generációra nyúlnak vissza. Safra ősei kezdetben tevekaraván-kereskedőket finanszíroztak, később bevezették a lakókocsi-kereskedelmet az Oszmán Birodalom, a szíriai Aleppo, az egyiptomi Alexandria és a török ​​Konstantinápoly között.

Apja, Jacob a családot a második világháború után Brazíliába költöztette, és 1957-ben megalakult a híres Banco Safra. Testvérével, Moise-val a brazil üzletet irányította, miután idősebb fivérük, Edmond szakított velük és saját bankokat épített Európában és New Yorkban. A Safra Csoport tulajdonosa többek között a Chiquita Brands International banántermelő vállalatnak, továbbá számos ingatlanvagyonnak és a már említett londoni 30 St. Mary Axe toronynak, ismertebb nevén a „The Gherkin”, vagyis Uborka felhőkarcolónak is.

Joseph Safra már hosszú ideje betegséggel küzdött, és emiatt három fia Jacob, David és Alberto fokozatosan nagyobb szerepet vállalt a cégekben. Safra halála után özvegye, Vicky és négy gyermekük örökli a hatalmas vagyont. A néhai bankárt 14 unokája is gyászolja.

Egyik fia, Alberto körülbelül egy éve hagyta el a Banco Safrát, és ASA néven saját bankot alapított. Most Jacob, a legidősebb vezeti a nemzetközi műveleteket, vagyis a Brazílián kívüli Safra egységeket, míg David felügyeli a brazil céget. Az elhunyt bankár egyetlen lánya, Ester nem vesz részt a család vállalkozásaiban.

A nemrég elhunyt Joseph Safra filantrópként megépíttette São Paulóban az Albert Einstein és a Sirio-Libanes kórházakat, így próbált könnyíteni a brazilok életén. Ezen kívül a Joseph Safra Alapítványon keresztül zsinagógákat létesített az országban, és Auguste Rodin szobrokat ajándékozott az egyik brazil múzeumnak.
A Safra bankárok tevékenysége egyébként nem mentes a botrányoktól sem, hiszen a különböző országokban több pénzügyi vizsgálatot kezdeményeztek ellenük. A "finews.com" portál szerint ilyen volt a Petrobras-ügy, a Panama Papers és a Madoff-botrány.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Archívum Kapcsolat