g

e

A Samal-sziget kegyetlen árnyai

 

A Fülöp-szigetekhez tartozó, csábítóan szép Samal-sziget kegyetlen oldalával is érdemes megismerkedni, mielőtt bárki odautazna vakációzni. Még 2015. szeptember 22-én éjfél előtt történt, hogy a sötétség leple alatt 11 férfi puskával és pisztollyal felfegyverkezve vonult be a Holiday Ocean View Samal üdülőhelyre, majd a kikötői jachtok felé vette az irányt. Abu Szajjáf iszlamista gerillái érkeztek, akik elfogták az üdülőhely vezetőjét, az 55 éves norvég Kjartan Sekkingstadot, valamint két kanadai férfit, John Ridsdelt (68) és Robert Hallt (66), valamint Hall barátnőjét, a filippínó Marites Flort.

A foglyokért váltságdíjat követeltek. A két kanadai férfit 2016. áprilisában és júniusában lefejezték, miután a kanadai kormány nem fizetett értük. Majd a Moro Nemzeti Felszabadítási Front béketárgyalásokat kezdett a hatóságokkal, és ezután Szajjáf emberei Sekkingstadot szabadon engedték Manilától 600 mérföldre délre, Jolo szigetén, miután Abu Sayyaf a fogolyért 638.000 dollár váltságdíjat kapott. Nem tudni, ki fizetett Sekkingstadért, de állítólag nem a norvég hatóságok. A Marites Flor a fogságban töltött kilenc hónap alatt végig tolmácsolt a foglyok és az iszlamisták között. A tárgyaló filippínó hölgy a CBC-nek azt nyilatkozta, hogy sajnos semmit nem tehetett a kanadaiakért.

Abu Szajjáf harcos csoportjának vezetői 2014-ben esküt tettek az Iszlám Államnak. A szervezet emberrablásokkal és zsarolásokkal gyűjt pénzt, hogy működését finanszírozza. Eddig tízmillió dollárt keresett váltságdíjból a kilencvenes évekbeli megalakulása óta. Abu Szajjáf emberei Iszlám államot akarnak létrehozni Mindanao és a a Fülöp-szigetekhez tartozó, Sulu-szigetcsoport déli részén. Továbbá a saria törvényt is szeretnék bevezetni. Ugyanakkor a Fülöp-szigetek lakosságának mintegy 90 százaléka keresztény, és a legtöbb filippínó elítéli a kalózkodó iszlamista csoportot. A Fülöp-szigeteken sajnos még 2017-ben is elraboltak külföldieket, és közülük néhányat le is fejeztek.


A Samal-sziget kezdetben a sama-bajau népek otthona volt. Sanyolországnak sikerült meghódítania a területet az 1840-es évek végén. A második világháború alatt a japánok bombázták, majd elfoglalták, és négy évig munkára kényszerítették az embereket, amíg a szövetséges erők ki nem utasították őket. A háború után a lakosok városokat, iskolákat, templomokat és üzleteket építettek.
Samal több szigetet foglal magában, innen származik a Sziget-kertváros neve (Samal Garden City). Csodaszép érintetlen strandok tarkítják partjait, és lankás dombok uralják a középső részét. A főszigettől délnyugatra található a kis Talikud-sziget, amit átadtak egy másik lázadó csoportnak, a Moro Nemzeti Felszabadítási Frontnak.
Buenavista, a Samal-sziget legdrágább és legexkluzívabb üdülőhelye. Az aprócska terület teljes egészében is bérelhető naponta 105 ezer pesoért. Ezért az összegért napi három teljes étkezést, valamint tízórait és uzsonnát is kapnak a bérlők. Tény, hogy a Samal-sziget hívogatóan szép világa sok élvezetet kínálhat szerencsés esetben. Az odautazás és az ott tartózkodás azonban cseppet sem kockázatmentes a szervezett emberrablások gyakorisága miatt.


A Samal-szigethez tartozó Buanevista szigetecske:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Archívum Kapcsolat