FŐOLDAL Archívum Kapcsolat

 

 

 


 

 

 

 

Puccs és parádé a Seborga Hercegségben

 


Létezik egy önjelölt fejedelemség az olaszországi ligúr dombok között, nem messze a francia határtól, és 35 kilométerre Monacótól. Ez a Seborga Hercegség. Uralkodója I. Marcello olasz származású svájci üzletember, aki az idén tavasszal lemondott a trónról. Eközben egy francia testvérpár puccsal megpróbálta megszerezni a mini államocska irányítását.

Miként is kezdődött a fejedelemség története? Giorgio Carbone, a helyi virágtermelők szövetkezetének vezetője még az 1960-as évek elején azt állította, hogy azért kell Seborgát független államként elismerni, mert területe soha nem szerepelt hivatalosan az olasz egyesítés dokumentumaiban. A hirtelen politikussá avanzsált Carbonét államfőnek választották 1963-ban, akit attól kezdve csak I. Giorgio hercegnek neveztek. A település saját pénzneme a luigino, ám fizetőeszközét sehol máshol nem fogadják el, ezért használják az eurót is. Saját zászlóval, himnusszal és bélyegekkel rendelkezik a közösség. Seborga mindössze 14 négyzetkilométeres területe 500 méterrel a tengerszint felett található, ahol mintegy 300 lakos él, és a hivatalos nyelv az olasz.

Seborga egykor valóban fejedelemség volt, hiszen IV. Henrik német-római császár és VII. Gergely pápa hercegséggé nyilvánította 1079-ben, ami 1729-ig működött a Német-római Birodalom keretein belül. Vatikáni dokumentumok szerint, II. Viktor Amadeus szardíniai király megvásárolta Seborga fejedelemségét 1729-ben, de nem fizette meg a vételárat. Ez magyarázza, hogy nem említik Seborgát semmilyen későbbi szerződésben.  Önállóságát azonban Olaszország hivatalosan nem ismeri el, sőt egyetlen más kormány sem. Rómában a kis állam törekvéseit nem veszik komolyan, hiszen a helyiek az adókat Olaszországnak fizetik. Mindenki rendelkezik olasz útlevéllel, és azt meg is akarják őrizni a lakosok. Az olasz kormány amolyan turistacsalogató látványosságként értelmezi az operettbirodalmat. A tényleges hatalom nélküli hercegi parádézás inkább a folklór és a show része.

A virágtermelőből lett herceg, a tehetséges Giorgio Carbone azonban 73 évesen 2009-ben meghalt. Utódjául az olasz származású, de hosszú ideig a svájci Lugánóban élő Marcello Menegattót választották, és I. Marcello néven uralkodóvá koronázták 2010-ben. Menegatto a választások előtt öt évig Monacóban, majd öt évig Seborgában élt, ahol 5 házat is birtokol. Az olasz származású üzletember egyébként nem kékvérű, hanem egy svájci nejlonharisnya gyártó örököse. Menegatto feleségét, Nina Doblert az alattvalók fölöttébb kedvelték. Seborga hercege azonban tavaly elhagyta asszonyát, mert korábban szerelmi kalandba bocsátkozott Dubaiban, ahol megismerkedett Sofia Al Afsoorral, az ismert bahreini kézitáska-tervezővel.

 

A magánélet bonyodalmai közepette váratlan fordulat következett be az álmatag kis településen. Egy francia testvérpár, Martial és Nicolas Mutte 2016-ban Internetes videoközvetítésben bejelentette, hogy átveszi a hatalmat a fejedelemségben. A két normann férfi kinyilatkoztatta, hogy immár ők is hercegekké lettek. Nicolas Mutte uralkodónak, Martial pedig kancellárnak kiáltotta ki magát.

A hercegi titulus egyébként nem örökletes Seborgában, hiszen hétévente választanak fejedelmet. A jelenlegi uralkodót, I. Marcellót a furcsa közjáték ellenére 2017-ben szabályosan újraválasztották. Vesztes riválisa egy brit születésű rádió DJ volt, aki 40 éve él már Seborgában, és szintén a hercegi címről ábrándozott.

Marcello Menegatto álma az volt, hogy a település mielőbb, minden tekintetben teljesen önálló hercegséggé váljon. Azt tervezte, hogy golfpályát, öt csillagos szállodát építtet, és munkahelyeket teremt. Az uralkodó azonban sok időt töltött távol kicsiny birodalmától, és a várt fejlődés elmaradt. Az alattvalók pedig elégedetlenkedtek. Ekkor Menegatto felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy Seborgában veszélyes emberek telepedtek le, akik tiltott célokra akarják használni a hercegséget, és át akarják venni az irányítást.


A francia Nicolas Mutte, aki egyébként író, nem tétlenkedett, és megkezdte uralkodását. A Seborga Hercegség nevében testvérével együtt magas szintű találkozókat tartott fontos politikai és pénzügyi szereplőkkel Afrikában, Kelet-Európában, a Közel-Keleten, valamint az Egyesült Államokban. A konzultációkat jelentős pénzügyi áramlások követték. Ezen kívül a Mutte testvéreknek legalább öt seborgai lakos is pénzügyi támogatást nyújtott, akiket emiatt megközelítőleg 150 000 euró vesztesség ért. A fivéreket, és egy harmadik személyt tőrizetbe vették 2019. június 13-án. Ezután a Lisieux Kerületi Bíróságon szervezett csalással, pénzhamisítással, hamis igazgatási dokumentumok előállításával vádolták meg őket. Fejenként 15 000 euró letét ellenében azonban szabadon védekezhetnek.  Az ügyészség további vizsgálatokat kért a közigazgatási dokumentum- és a pénzhamisítás miatt. Továbbá a Seborga Hercegség különféle bejelentésekkel fordult az olaszországi, valamint a francia nemzeti rendőrséghez, amelyeket magánszemélyek további panaszaival egészítettek ki. Az ügy tehát egyre bonyolódik.

A hivatalban lévő 41 éves I. Marcello herceg  személyes és családi okokra hivatkozva  2019. április 15-én váratlanul lemondott. A válása is folyamatban van.  Minden megrázkódtatás ellenére Marcello Menegatto küzd Seborgáért, pontosabban a hercegi titulusért, amelyet szeretne visszaszerezni. A ligúr hegyek közötti ősi falucska eközben meglehetősen szegényes, de a táj festői, és az olasz, a francia, sőt a monacói határ is jól látszik a magasból. Évente tízezer kíváncsi látogató érkezik, hiszen hallottak a furcsa hercegségről. A zajos csetepaté pedig csak növelte a kis principátus népszerűségét.
Most éppen azon gondolkodom, hogy egy Internetes videokonferencia keretében bejelentsem-e igényemet Seborga Hercegség trónjára. Végtére is, ez a gyönyörű kis állam megérdemelne már egy jó uralkodót.

 

 

A Seborga Hercegség:

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
www.cadizmedia.hu © 2019. Minden jog fenntartva
Design: C@diz