FŐOLDAL Archívum Kapcsolat
 

 

 

 


 

 

 

 

 

Még mindig nem zárult le a Kennedy-rokon pere


Az 59 éves Michael Skakelt, Robert F. Kennedy szenátor özvegyének, Ethel Skakelnek az unokaöccsét még 2002-ben elítélték Martha Moxley meggyilkolásáért. A 15 éves lányt holtan találták 1975. október 31-én Greenwichben (Connecticut) szülei házának gyepén. Kiderült, hogy a gyilkossághoz használt golfütő a Skakel családhoz köthető. Ez azonban csak közvetett bizonyítéknak minősült. A diáklány fehérneműjét lehúzták, de szexszuálisan nem bántalmazták.

Az akkortájt a szintén 15 éves a Michael Skakel ellen alapos gyanú merült fel, hogy féltékenységből ölhette meg a lányt. Martha egy Halloween partin vett részt a barátaival, ahol Michael és testvére, Thomas is megjelent. A fiúk vetélkedtek a lány kegyeiért. A valomások szerint Thomast a lány megcsókolta, és ez Michaelt felkavarta. A gyilkossági ügyet azonban bizonyítékok híján lezárták. Michael Skakel 1978-ban részt vett egy kábítószer elvonókúrán, ahol társai szerint bevallotta a gyilkosságot. Skakel állítólag azt mondta nekik, hogy soha nem fogják elítélni, mert a Kenndy családhoz tartozik.
Teltek-múltak az évek, Michael Skakel 1993-ban végzett a Milton Curry Főiskolán, majd rokona, Ted Kennedy szenátor 1994-es újraválasztási kampányának vezetőjeként dolgozott. Ezt követően pedig a Citizen Energy Corporation nemzetközi programigazgatói tisztét töltötte be. Úgy tűnt, hogy a sorsát beárnyékoló ügy feledésbe merül. Váratlanul egy másik bűnügy kapcsán új tények kerültek elő, és a 25 évvel ezelőtti gyilkosság miatt újraindították a nyomozást.
A Moxley-eset miatt Skakelt 2000-ben megvádolták, majd 2002-ben 20 év börtönbüntetésre ítélték. A gyanúsított mindvégig tagadta a vádat, és sem Skakel, sem a családja nem nyugodott bele a bírósági döntésbe. Mark Fuhrman "Gyilkosság Greenwichben" című könyvében több nyomozati hibára is rámutatott az eljárás során. Nem voltak szemtanúk vagy kétséget kizáró bizonyítékok, de később mégis több ember is tanúskodott Skakel ellen. Végül 2013-ban egy connecticuti bíró felülvizsgálta az ügyet, és 1,2 millió dolláros óvadék ellenében szabadlábra helyezte Skakelt. Majd Connecticut Legfelsőbb Bírósága 2018 május 4-én megszüntette a  korábbi határozatot, és új eljárást rendelt el.  A vádlott tehát jelenleg szabadon várhat a tárgyalásra. Skakel ügyvédje, Hubert Santos üdvözölte a bíróság döntését.

A meggyilkolt lány 86 éves anyja, Dorthy Moxley viszont csalódott az ítélkezés miatt. "Tudjuk, hogy ki ölte meg Marthát - nyilatkozta az amerikai sajtónak. - Ha Michael Skakel szegény családból származna, akkor mindez másként történik, de mivel gazdag, emiatt húzódik az ügy."
A helyzet azonban nem ilyen egyszerű. Valójában az a gond, hogy nincs közvetlen bizonyíték a vádlott ellen. A büntetőjogi eljárásában az állam nem nyújtott be minden kétséget kizáró bizonyítékot, ujjlenyomatot vagy DNS-t, továbbá nincs szemtanú, aki összekapcsolhatná Michaelt a gyilkossággal. Évtizedekkel a lány halála után Connecticut állam immár 25 millió dollárt költött Michael Skakel ügyére, és ennek ellenére még mindig nincs megnyugtató ítélet. Ráadásul ennyi év távlatából egyre nehezebb rekonstruálni az ügyet. Skakel ügyvédei viszont újult erővel szorgalmazzák az eljárás felgyorsítását.

Képünkön a meggyilkolt Robert Kennedy szenátor és özvegye, Ethel Skakel Kennedy, Michael Skakel unokatestvére:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
www.cadizmedia.hu © 2019. Minden jog fenntartva
Design: C@diz