Archívum Kapcsolat

 

e

 

Putyin nagypapái

 

 

 

fVlagyimir Putyin orosz elnök azt nyilatkozta korábban Andrej Kondrasov újságíró dokumentumfilmjében, hogy apai nagyapja, Spiridon Putyin először Leninnek, majd Sztálinnak a személyi szakácsaként dolgozott Gorkijban, egy Moszkvához közeli dácsában. Szerencsésen túlélte a bolsevik tisztogatásokat, és hosszú élete alatt megbecsülés övezte. Putyin maga is nagy túlélő és képességei hihetetlen magasságba emelték.

"Amikor nagyapám Sztálinnál dolgozott, édesapám meglátogatta őt, sőt engedélyt kapott a vidéki rezidenciába, az úgynevezett dácsába való belépéshez is, és megfigyelhette, hogyan élnek ott" - mesélte az orosz elnök.
Amikor Sztálin hatalomra került, jelentős tisztogatást hajtott végre, még a kommunistákhoz közeli emberek között is. Ez azonban Putyin nagyapját és feleségét nem érintette.
"Csodálatos, hogy nem bántalmazták őket. Úgy tűnik, éppen ellenkezőleg, rájöttek, hogy értékesek" - mondta Putyin.
Sztálin halála után Spiridon nagypapát és feleségét áthelyezték Ilyinskybe, a moszkvai városi pártbizottság vidéki pihenőházába, ahol 1965-ben, 86 éves korában bekövetkezett haláláig élt és dolgozott. Egyes vélekedések szerint a nagyapa megbízható biztonsági tiszt lehetett, ami  az unokájának is védelmet nyújtott a későbbiekben. Vlagyimir jogi egyetemen szerzett diplomát, majd 1985-ben a Német Demokratikus Köztársaságban szovjet hírszerzőként dolgozott, ahonnan 1990-ben tért vissza Leningrádba. Utána elkezdődött lendületes karrierje.

Az elnök anyai nagyapja, Ivan Selomov az első világháború alatt az orosz-osztrák fronton harcolt. Putyin róla is mondott egy érdekes történetet Nyikita Mihalkov rendező dokumentumfilmjében. Putyin nagyapja látta, hogy az ellenséges hadsereg katonája a szemben lévő árokból célba vette őt, de a papának sikerült előbb lőnie. Miután Ivan Selomov meghallotta a sebesült osztrák nyögését az ellenséges árokból, nem ölte meg, hanem átmászott hozzá és bekötötte a sebét, és hálásan megcsókolta a kezét. Putyin szerint ez az együttérzés kétségtelenül jellemző az orosz emberekre.
Ha már a Selomov családra emlékezünk, akkor érdemes megemlíteni, hogy Putyin anyai nagybátyját, Pjotr Ivanovics Selomovot egykor 10 éves kényszermunkára ítélték, ahonnan soha nem tért vissza. Végül is Putyin családját is érték veszteségek.