FŐOLDAL Archívum Kapcsolat

 

 

 


 

A Szabó-kvartett koncertje a Goess-kastélyban

 

A Szabó-kvartett, vagyis a nagy négyes valóságos intézménynek számít Ausztriában. Az együttes megalakulásának 40-dik évfordulóját lenyűgöző koncerttel ünnepelték idén novemberben, Karintiában, az ebenthali Goess-kastélyban, ami az ország legrégebbi és legismertebb, a Habsburgokkal is rokonságban álló arisztokrata családjáé ma is.

 A művészek óriási sikert arattak a produkciójukhoz méltó környezetben, ahol Leopold von Goess gróf úr, a kastély tulajdonosa házigazdaként üdvözölte az egybegyűlteket. Ebenthal polgármestere, Franz Felsberger szintén kedves szavakkal dicsérte a Szabó-kvartett zenei tevékenységét, és ajándékkal köszöntötte a művészeket.


 

A Kvartettet a magyar származású Szabó Attila alapította. A nemzetközi sikerekkel büszkélkedő hegedűművész 1941-ben született Budapesten. Magyarországon a Magyar Állami Hangversenyzenekar tagjaként kezdte pályafutását Ferencsik János vezetése alatt. Később két éven át a Rijekai Operaház zenekarában játszott, majd 1970-ben Klagenfurtba költözött, ahol 1990-ig az Operaház első koncertmestereként dolgozott.

Az egyik legszebb emléke Végh Sándorhoz fűződik, aki akkortájt a salzburgi Mozarteumban tanított. Attila felkereste őt, és arra kérte fogadja tanítványául. Négy és fél évig tartott ez a boldog időszak. A tanuláson kívül Szabó Attila gyakran vendégeskedett Végh Sándornál szinte reggeltől estig. A mester mindig finomságokkal kínálta a fiatal művészt. "Szeresse kedves!" - invitálta, mert ezt így mondják nálunk, Erdélyben, Kolozsvárott.

 

 

 

 

Klagenfurtban végre kibontakozott a művész csodálatos zenei pályája. Mendelssohn, Mozart, Vivaldi, Bach, Bartók II. hegedűversenyét és Szolószonátáját játszotta. Kamarazenekari koncertjeiket az osztrák rádió is közvetítette. Szabó Attila magyar feleséget választott magának Margit személyében, aki ugyancsak hegedűművész, és a kvartettben is együtt muzsikálnak. A házaspár 1982-ben egy pompás házat vásárolt Klagenfurt mellett az úgynevezett "Oremus-házat", ahol saját koncerttermet rendezett be, és máig nagyszerű előadásokat tart az érdeklődők örömére. Margit és Attila hatalmas kerttel körülvett otthona Ebenthalban, az Goess-kastély közelében található.

A zenész házaspár fia, Szabó István operaénekes szintén jeles művész. Többnyire Magyarországon tartózkodik, de külföldön is gyakran szerepel. A novemberi kastély-koncerten István gyönyörű hangját is élvezhette a prominens közönség.
Szabó Attila kvartettje az elmúlt években nagy sikert aratott Ausztrián kívül Svájcban, Angliában, Német-, Svéd- és Olaszországban, sőt hazánkban is. Napjainkban Szabó Attila vezetője az Alpen-Adria-Chamber Philharmonyának, valamint igazgatója és vezető tanára az Acadedmy of Music hegedűkurzusnak Ebenthal-Kötschachban. A közelmúltban az osztrák államelnök Szabó Attilának zenei munkásságáért Ausztria Karintiai Nagy Keresztjét adományozta, valamint professzori címmel tüntette ki.


 

 

 

 

 

Az elmúlt esztendőkben a hegedűművész hihetetlen megbecsülést szerzett magának azzal, hogy számos alkalommal, az általa szervezett, közel hetventagú zenekarral vendégszerepelt Kínában. Az óriás koncerteket hatalmas ovációval fogadta a kínai zeneértő közönség, ahol karmesterként is sikeresen bemutatkozott. Éveken át rendszeresen eleget tett a meghívásoknak, és készülnek a 2020-as koncertekre is. Szabó Attila nem csak fantasztikus zenész, de elképesztően tehetséges szervező is. Híre ment ennek Magyarországon is, ezért sok kiváló muzsikus tartott vele a kínai fellépésekre.

Számtalan koncertet adott a kvartett Oxfordban, valamint Londonban a Menuhin Schoolban. Attila életében fontos szerepet töltött be a zeneoktatás is. Több jelentős kínai egyetem hegedű és kamarazene vendégprofesszora lett Sanghajban, Pekingben, Nanjingban, Hangzhouban, Nanchangban és Zhaoqingban, sőt Japán fővárosában, Tokióban is.

Attila bejárta a világot, és koncertjeivel mindenütt elkápráztatta a közönséget. Az ebenthali kastélyban tartott jubileumi koncertre Magyarországról is szép számmal érkeztek vendégek. A több mint 400 éves barokk épületben méltó környezetben ünnepelték a kvartett négyévtizedes működését. A tagok ez idő alatt olykor változtak, de két oszlopos tag, Attila és felesége, Margit mindig állandó maradt.

 

 

 

 

 

A jubileumi koncert hallgatósága:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
www.cadizmedia.hu © 2019. Minden jog fenntartva
Design: C@diz