FŐOLDAL Archívum Kapcsolat
 

 

 


 

Saría-mentes nyaralási tervek Szaúd-Arábiában


Van az a pénz...

 

 

 

Mohammad bin Salman Al Saud koronaherceg bemutatta csodás vörös-tengeri projektjét, amely szerint Szaúd-Arábia partjai mentén ötven érintetlen szigetet átalakítanak turisztikai célponttá.

 

Rijád bejelentette, hogy luxustengerparti üdülőhelyet varázsol a "félig autonóm" jogi státuszú területeken, ahol kizárólag a nemzetközi jogszabályok érvényesülnek majd. A gazdag külföldi turisták pénzéért cserébe a szigeteken ugyanis eltekintenek a szigorú Saríától, az élet minden területére ható iszlám vallásjogtól. Ily módon saját lakosságát Szaúd-Arábia elszigetelheti, és rájuk továbbra is a kemény szabályokat alkalmazhatja, miközben a szigetegeken, a "laza erkölcsű" külföldiektől hatalmas pénzösszegekhez juthat. Szaúd-Arábia célja, hogy diverzifikálja gazdaságát, ami jelenleg nagymértékben függ az olajárak alakulásától, ezen akar az uralkodócsalád változtatni, miközben Dubaihoz hasonlóan a turizmusra irányul a figyelmük. 

 


A 32 éves Mohammad bin Salman Al Saud trónörökös megpróbálja modernizálni a szaúdi térséget, ugyanakkor szeretné megőrizni vallási és kulturális örökségét is. Mint ismeretes ez az abszolút monarchia a világ egyik legkonzervatívabb országa. Vezetői tiltják az alkoholt, a mozikat és a színházakat is. Hírhedt gyámhivatali rendszerében súlyos korlátozások vonatkoznak a nőkre, akik a férfiak írásos engedélye nélkül nem utazhatnak, nem tanulhatnak vagy dolgozhatnak. A nyilvánosság előtt fedetlen fővel nem jelenhetnek meg, és eltiltják őket a vezetéstől is. Ám a jövőben a szigetekre látogató gazdag turistákra a már említett kötöttségek nem vonatkoznak. A projekt garantálja a látogatók védelmét a legmagasabb szintű nemzetközi joggyakorlatnak megfelelően.

A Vörös-tenger térségében nagyszerű merülőhelyek találhatók, amelyeket a tengeri élőlények sokszínűsége jellemez. A védett korallzátonyok, valamint a víz kellemes hőmérséklete ideális terepet garantál a tengeri turizmus szerelmeseinek.

 

 

Az építés 2019 harmadik negyedévében kezdődik, ami magában foglalja a belföldi repülőtérek kibővítését, luxusszállodák és lakások fejlesztését, amelyek várhatóan a 2022-es év harmadik negyedévében fejeződnek be. A közbefektetési alap finanszírozza a költségeket, mielőtt a projektet megnyitják a nemzetközi tőkés érdeklődők előtt, közölte az állami hírügynökség. Az első szakaszban a szaúdi királyság 2 milliárd dollárt költ turizmusra. Rijád célja továbbá, hogy 2020-ig több száz szabadidőközpontot hozzon létre országszerte. A látogatók hozzáférést kapnak a Madáin Szálih vidékhez, ami az Unesco világörökségi része a szárazföldön.

Nemrég Egyiptom, hosszú pereskedés után, de viszonylag csendesen, két belgiumi méretű, érintetlen Vörös-tengeri szigetet is átadott Szaúd-Arábiának. Ám ezek nem szerepelnek a fejlesztési tervek között. Úgy tűnik inkább stratégiai célokat szolgálnak majd.

 

 

Miközben a szaúdi vezetők nem kedvelik a nyugati kultúrát, sem a "hitetleneket", mohón vonzódnak a pénzükhöz és a filmsztárjaikhoz. Mohhamad bin Salman koronaherceg például a közelmúltban 500.000 dollárt fizetett, hogy találkozhasson Kirsten Stewart amerikai színésznővel. A hölgy beleegyezett, de cserébe azt kérte, hogy a pénzt adományozza a Sandy hurrikán áldozatait segítő jótékonysági alapítványnak. A megbeszélést a Miramax filmstúdió főnöke, Harvey Weinstein szervezte, aki elmondta, hogy a szaúdi herceg vonzódik a 23 éves filmcsillaghoz. Ez azért is érdekes, mert Kirsten bevallottan biszexuális. Úgy látszik a herceg már e téren sem konzervatív.

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
www.cadizmedia.hu © 2017. Minden jog fenntartva
Design: C@diz