FŐOLDAL Archívum Kapcsolat
 

 

 

 


 

 

 
Szerb hercegek Belgrádban

 

 

 

 

 

Philip szerbiai herceg és a felesége, Danica Marinković bemutatta gyermekét, Stefan herceget a közelmúltban, a királyi palotában. A kisfiú 2018. február 25-én született, alig öt hónappal a házaspár belgrádi katedrálisban tartott esküvője után. Stefan a harmadik helyen áll a trónöröklési rangsorban, de ez a mai politikai erőviszonyok között inkább elméleti jellegű. A szülők, Danica(31) és Philip(37)  jelenleg a szerb fővárosban élnek.

Történelmi tény, hogy a szerb királyi családot száműzték a II. világháború után. A Karadjordjević-ház jelenlegi feje, a 72 esztendős Alexander koronaherceg a londoni Claridge Hotelben született 1945-ben. A brit kormány akkori miniszterelnöke, a hercegi származású Winston Churchill lojalitása jeléül, jugoszláv felségterületnek nyilvánította a 212-es lakosztályt. Később a család az Egyesült Államokba települt át, és Philip herceg már a virginiai Fairfaxben született. Napjainkban a második helyet foglalja el a bátyja után a "Karadjordjević-trón" örökösödési rangsorában.

 


A Szerb Köztársaság korábban Jugoszláviához tartozott, és az egykori királyi család csak 2001-ben tért vissza a belgrádi királyi palotába. Stefan herceg az első olyan fiúgyermek a famíliában, aki 90 éve után ismét Szerbiában látta meg a napvilágot. Utoljára I. Sándor jugoszláv király született Belgrádban, még 1928-ban.

 


Philip herceg felesége, az ugyancsak szerb Danica Marinković 1992-től Párizsban élt. Grafikai és vizuális kommunikációs szakon végzett az Ipari Iparművészeti Főiskolán, majd diplomát szerzett a Sorbonne Egyetem Összehasonlító Irodalmi és Szlavisztikai szakán, Londonban pedig grafikusi, valamint kommunikációs képzést kapott. Kezdetben Dana MAAR művésznevén alkotott. A fiatal grafikusművész számos önálló kiállítással büszkélkedhetett Belgrádban és Franciaországban. A szerbül, franciául, angolul és spanyolul beszélő Danica ma már hercegnő, és a Karadjordjević család tagja.

 

Philip és Danica:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
www.cadizmedia.hu © 2018. Minden jog fenntartva
Design: C@diz