FŐOLDAL Archívum Kapcsolat
 

 

 

 


 

 

 

qw


Puskin gyermekei

 

 

A nagy orosz költő és nyelvész négy gyermekkel ajándékozta meg a világot.  Korábban már írtunk arról, hogy Puskin leszármazottai rokonságban állnak a brit királynővel és a Romanov cári családdal. Most a költő mind a négy gyermekének sorsával megismerkedhetnek.
Puskin apai ágon tősgyökeres orosz nemesek leszármazottja, anyai felmenői között ott találjuk I. Péter etiópai apródját, Hannibált, a szerecsent. Puskin vonásai még őrizték az afrikai ősei vonásait.

w

 

A költő legidősebb lánya Marija 1832-ben született. Már 9 évesen folyékonyan beszélt németül és franciául. A világhírű Tolsztoj Leo író 1868-ban találkozott a klasszikus szépségű nővel. Anna Kareninát róla mintázta. Szépsége ellenére hosszú ideig nem ment férjhez. Csak 28 éves korában, 1860-ban vette feleségül egy fiatal tábornok, Leonid Hartung, aki a cári csapatok vezetője volt. Nem születtek gyermekeik, majd 1877-ben Hartung öngyilkos lett, mivel alaptalanul sikkasztással vádolták, utólagosan fel is mentették. Maria 86 éves korában hunyt el Moszkvában.

e

Puskin legidősebb fia, Alexandr Alexandrovich (1833-1914) a katonai pályát választotta és tábornoki rangot ért el. Két háborúban is részt vett. A lovasságnál szolgált. A krími és az orosz-török ütközetekben harcolt például 1877-78 között. Kiérdemelte az arany Szent György-kardot és a Szent Vladimir Rend kitüntetést. Életének utolsó éveiben további számos magas elismerést kapott, köztük külföldieket is. A költő egyetlen gyermeke, aki nem vett részt híres apja nevének és örökségének népszerűsítésében, hiszen nevet változtatott. Kétszer házasodott, három lánya, öt fia született.  Második felesége húsz évvel fiatalabb volt nála, de boldogan éltek. Meglepő egybeeséssel, az első világháború kezdetén halt meg 83 éves korában.

rA költő fiatalabb fia, Grigorij (1835-1905) szintén a katonaként szolgált, bár idősebb testvérével ellentétben kevésbé sikeresen - csak ezredesi rangot ért el. Később bíróként dolgozott. Mihailovszkijban lakott, szellemi és egészséges szabadidős munkát végzett. Mindig a harmonikus jólétet részesítette előnyben, miközben sokat jótékonykodott. Grigorij 1905-ben halt meg.

A legfiatalabb lánya, a szépséges Natálja Puskina-Dubbelt von Merenberg grófnő (1836-1913), hosszú és csodálatos életet élt. Az akkori szeszélyes szekuláris ízlés szerint nővérénél szebbnek tekintették. A szentpétervári társaság fényes csillagának számított. Beleszeretett gróf Orlov fiába, de a nemes kategorikusan megtiltotta gyermekének a „szabad gondolkodó Puskin” lányával való házasságot. Natalja végül 16 éves korában elfogadta Mihail Dubbelt hadnagy házassági ajánlatát. A szerencsejátékos Dubbelt azonban tönkretette az életét. A fiataloknak három gyermeke született, akiket végül Natalja apja nevelt fel, mivel a 1862-ben a házasság ténylegesen is felbomlott. Hat évvel később Natalját feleségül vette Merenberg báró.


t

 

 

 

 

Natalja Merenberg részt vett az apa örökségének népszerűsítésében, de kissé botrányos módon. Édesanyja átadta neki az apja leveleit, amit az esküvő előtt írt az ismeretségük alatt. Lehetővé tette Natalja számára, hogy eladja a levelek közzétételének jogát, ha esetleg pénzügyi gondokkal küzd. Végül 1876-ban, amikor az összes nehézséget már maga mögött hagyta, eszébe jutottak a levelek. Anélkül, hogy a testvérei erről tudtak volna megjelentette nyomtatásban, akik ezért nagyon dühösek voltak.
Natalja Merenberg második házasságból három gyermeke született. A grófnő Franciaországban élő lányának, Sophia Torby-nak Cannes-i, házában halt meg.  Sophia utódai a brit királyi családdal is rokonságba került. Napjainkban is élnek Puskin leszármazottai. A 28 esztendős Hugh Grosvenor, Westminster 7. hercege és édesanyja, Natalia Grosvenor hercegnő valójában Puskin lányának utódai. Lady Natalia elmondhatja magáról, hogy apai ágról I. Miklós cár, anyai ágról pedig Puskin dédunokája. Fényűzésben és gazdagságságban töltötik jelenleg is életüket.

Puskinról kiderült, hogy szabadkőműves volt.  Ugyan egyesek megkérdőjelezik ezt az állítást, amit azonban egyértelműen igazol egy naplóbejegyzése és egy levele. Puskin 1821-es naplójában ez szerepel: „Május 4-én felvettek a szabadkőművességbe.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
www.cadizmedia.hu © 2019. Minden jog fenntartva
Design: C@diz