g

 

eGörög szigetek akciós áron!


Bárki megvásárolhat egy szigetet Görögországban, egy európai luxusvilla áráért. Zajlik az online eladás, és számos sziget már 3 millió euróért megszerezhető. Becslések szerint 6-7000 sziget található Görögországban, közülük mintegy 227 lakott, és mintegy 140 magántulajdonban van. 
A Der Spiegel szerint tavaly 20 görög szigetet adtak el, míg idén számuk várhatóan növekedni fog, aminek kétségtelenül a görög pénzügyi válság az oka. Egyelőre azonban főként a világ leggazdagabbjai vásárolgatnak.

Még 2003-ban, az akkori katari emír, Hamad bin Khalifa Al Thani  hat szigetet vett meg, amelyek mind a Jón-tengerben lévő Exinades szigetcsoporthoz tartoznak. A legdrágább a hat közül az Oxia-sziget, amelyért a befektető állítólag 4,9 millió eurót fizetett. A newsit.gr hírportálnak,  a közeli Ithaka polgármestere azt állította, hogy a katari emír minden gyermekének egy szigetet akar vásárolni, amelyeken palotákat építtet majd. Az emírnek egyébként 11 fia, 13 lánya és három felesége van. 
"A szigetek több mint 150 éve a családom birtokolja, de nem vagyunk elég gazdagok ahhoz, hogy ilyen értékes tulajdont tovább megőrizhessünk. Tönkretett bennünket a válság sújtotta görög állam ingatlanokra kivetett adója. Nagyon-nagyon örülünk, hogy végre eladhattuk a szigeteket, hiszen közel 40 éve vannak a piacon."- nyilatkozta egykor Denis Grivas.
Az építkezések azonban sok bonyodalommal járnak. A Bussiness insider beszámolt arról is, hogy van egy törvény Görögországban, amely szerint bármilyen méretű is legyen valakinek a földje, az otthona nem lehet nagyobb, mint 250 négyzetméter. Az emír erre reagálva azt mondta, hogy a WC-je 250 négyzetméter, és a konyhájának önmagában 1000 négyzetméternek kell lennie, mert különben elképzelni sem tudja, hogyan fogadhatna vendégeket.

Johnny Depp 4,2 millió eurót fizetett a Marathi mellett lévő, 54 hektáros Strongili-sziget megszerzéséért. A hírt az athéni hírügynökség szerint az ingatlanszerzéssel foglalkozó, brit Proto Organization Ltd. tette közzé.  Az elbűvölő Strongilit azúrkék tenger övezi. Úgy tűnik, hogy a "Karib-tenger kalózai" című film sztárja is inkább Európát részesíti előnyben.

 

A legendás Skorpió-sziget, Onassis görög hajómágnás egykori birodalma már 2013 óta a Dmitrij Rybolovlev orosz milliárdos és lánya, Jekatyerina tulajdona.


 

 

 

 

 

Warren Buffett amerikai milliárdos és üzlettársa, az olasz Alessandro Proto például 15 millió eurót adott az Aegina-öbölben található Agios Thomas-szigetért. Természetesen ők is luxusingatlanokat szeretnének építeni a hívogatóan szép területre. 

 

 

Jacob Rothschild, brit milliárdos bankár privát enklávét fejleszt. A Lefkada közelében lévő görög Meganisi-félszigeten Lord Rothschild 2662 hektárnyi területet vásárolt. Így a 3500 hektáros félszigetnek több mint a felét már megszerezte. Ez egy titkos, érintetlen paradicsom. A különleges adottságú vidéken 14 extra luxusvillát akar építtetni, amelyeket a bolygó leggazdagabb és leghíresebb embereinek adnak majd el. Ezen kívül Lord Jacob Rothschild egy kis szigetet is vett, ami a Meganisi-szigetek csoportjához tartozik.

 

 

 

Eközben Törökország és Görögország között egyre növekszik a feszültség. Törökországban nem nézi mindenki jószemmel a történéseket. A Sözcü török ​​újság egyik cikke a görögöket az égei-tengeri szigetek meghódítóiként, banditákként és kalózokként mutatja be: "Görög zsarnokok foglalták el szigeteinket" - írja Rahmi Turan újságíró. A szerző Erdogan török miniszterelnököt is gyengeséggel vádolja. Nem találja elég keménynek a fellépését a görögökkel szemben. Ahogyan mi mondanánk, "jó szomszédság, török átok".

 

 

 

 

 

 

 

 

Archívum Kapcsolat