FŐOLDAL Archívum Kapcsolat
 

 

 

 


 


Tiltott karácsony

 

 


A kőolajban gazdag Brunei muzulmán uralkodója megtiltotta a karácsonyi ünnepségeket, mert szerinte ez az esemény a hívő muszlimokat összezavarja. Aki a szabályt megszegi, akár öt évre is börtönbe kerülhet. Brunei lakosainak mintegy 20 százaléka nem muzulmán, hanem keresztény és buddhista, de mindez nem számít ott, ahol a saria jog érvényesül.

 

Hassanal Bolkiah,  Brunei szultánjáé a világ legnagyobb palotája, ami Brunei folyó partján, a városra néző domb tetején áll. Az "Istana Nurul Iman" azonban csak a szultán egyik otthona. A kétmillió négyzetméteres épületben 1.788 szoba és 257 fürdőszoba található. A díszes kupolákat, a falakat, sőt a mozgólépcsőt is 22 karátos aranybevonat ékesíti. Az istállók is légkondicionáltak, és a 800 férőhelyes mélygarázsban tárolják a szultán autóit. Itt a található a világ legnagyobb luxusautó gyűjteménye. Az uralkodó gyengéi ugyanis a luxusautók, összesen 7000 drága autóval rendelkezik.

Brunei, ez az aprócska délkelet-ázsiai ország Malajzia közelében fekszik, vezetője a szultán. Miután 1984-ben a britektől függetlenedett,  a világ egyik leggazdagabb országává vált az olajkészleteinek és a petrolkémiai iparnak köszönhetően. Az IMF szerint a Brunei szultánságnak egyáltalán nincs adóssága. Az amerikai Forbes listája szerint brunei szultánja a világ leggazdagabb uralkodója.

Az uralkodó híres pazar befektetéseiről, hiszen 1987-ben megvásárolta az Egyesült Államokban a Beverly Hills szállodát 185 millió dollárért, majd újabb 150 millió dollárt költött a felújításra. Ezen kívül 5 milliárd dollárt pazarolt drága autókra és természetesen kaliforniai otthonára, amely a Beverly Hills szállodához közel található. A birtokot a közelmúltban 38 millió dolláros áron jegyezték.A szultán mobiltelefonjai is aranyból készülnek, mint ahogy a fényképezőgépei is. Brunei uralkodójáé egy Boeing 747-es repülőgép, ami olyan, mint egy lebegő palota. A nappali és a hálószoba is aranyozott. A gépen minden felszerelés modern, továbbá különleges távirányító rendszert is beépítettek.

A szultán Londonban is otthon érzi magát. Palotája a "St. John's Lodge", a Regent's Parkban található. Ez a második legelegánsabb lakóhely az Egyesült Királyságban (az első a királynőé). A szultán kastélya csodálatos sokhektáros birtokán épült fel, ami London legnagyobb és leggyönyörűbb parkja közepén áll. A "St. John's Lodge" épületét főként a szultán vendégei és munkatársai használják. Hatalmas kastélya 3500 négyzetméternyi lakótérrel rendelkezik.

 

A szultán fia, a 31 éves herceg a közelmúltban házasságot kötött. Emlékezetes eseményen a menyasszony és a vőlegény ruháját gyémántok díszítették, továbbá a menyasszonyi csokor is gyémántokból készült. Csak a virágköltészet több mint félmillió dollárba került, az ünnepség 8 napig tartott.

Hassanal Bolkiah egy kis muzulmán állam szultánja, de a költekezésben előkelő helyre küzdötte fel magát. Az olaj nyújtotta gazdagság azonban nem kiapadhatatlan. Mérhetetlen gazdagsága ellenére Brunei uralkodója nem érzi úgy, hogy támogatnia kellene a háború elől menekülő muszlim sorstársait.

A szultán Las Vegas-i rezidenciája:

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
www.cadizmedia.hu © 2017. Minden jog fenntartva
Design: C@diz