FŐOLDAL Archívum Kapcsolat
 

 

 

 


 

A szicíliai gróf titkos kertjei
 

 

A Tasca d'Almerita egyike az öt legfontosabb szicíliai arisztokrata birtoknak, amelynek a története 1830-ra nyúlik vissza. Járt itt Wagner, Geothe, Charles herceg, sőt Sophia Loren is.  
Lucio d'Almerita gróf az alapító közvetlen leszármazottja és napjainkban fiaival, Alberttel és Giuseppével együtt irányítja a 600 hektáros birtokot. A pompás villa a tizenhatodik században épült, Lucio dédapjának, Almerita grófnak (1820-1892) társadalmi érdeme, hogy megalapította a családi pincészetet.

 

 

Geothe, a német költőfejedelem is elidőzött a villában és titkos kertjeiben. Richard Wagner, a híres zeneszerző éppen Goethe olaszországi utazásairól szóló feljegyzései miatt kereste fel egykor Szicíliát. Wagner népes kíséretével 1881 novemberében érkezett Palermóba, abban reménykedett, hogy gyógyíttathatja reumáját a sziget meleg éghajlatán. Kezdetben néhány hetet egy olyan szállodában töltött, ami cseppet sem tetszett neki. Amikor a helyi bűnözésről kérdezték azt válaszolta, hogy "szicíliai tartózkodásom során csak egy banditával találkoztam: a hoteltulajdonossal". Februárban átköltözött a Tasca villába feleségével, öt gyermekével, két alkalmazottjával és egy tanárral, vagyis összesen kilenc emberrel. Több hónapos csendes ott-tartózkodása idején, híres operáját, a "Parsifalt" alkotta éppen, amit 1881 decemberében fejezett be. A zeneszerző 1882 elején számos koncertet adott, az utolsót március 18-án, a búcsúztatása alkalmából tartotta.

 

Az ősi palota és a titkos kertek ma is sok érdeklődőt vonzanak. A közel kéthektáros növénytani kertben található a lenyűgöző Ceres tó, amelynek vizében elégedetten úszkál két hattyú. A gróf, a birtok jelenlegi tulajdonosa a gyönyörű madarakat Wagner tiszteletére Trisztánnak és Izoldának nevezte el. A 73 éves férfi ma fiaival gazdálkodik. Nem feledi, hogy ősei nemcsak kastélyt és szőlőbirtokot teremtettek, hanem fontos szerepet töltöttek be Palermo társadalmi és kulturális életében. Nagyapja polgármesterként irányította a várost, rokonságához tartozott többek között az író, Giuseppe Tomasi di Lampedusa is.

 

 

Ma a Villa Tasca egy csodálatos szálláshely, egzotikus növényekkel, tavakkal, szökőkutakkal, templommal és lenyűgöző szobrokkal. A család büszke arra, hogy a szőlőbirtok egy jól működő gazdaság, ahol zöldségeket, gyógynövényeket és gyümölcsöket is termesztenek.

Lucio  Tasca 1979-ben elsőkén telepített Szicíliában olyan nemzetközi szőlőfajtákat, mint a Cabernet, a Chardonnay, a Pinot Noir és a Sauvignon Blanc. Abban az időben ostobaságnak tartották sokan ezt a kezdeményezést. Ám a családi birtok 800 méter magasságban fekszik, és a kedvező klímának köszönhetően a fajták sikeresekké váltak. Tasca ugyanilyen büszke a helyi szicíliai fajtákra is, a Nero d'Avolára, a Nerello Mascalese-ra, a Catarratto-ra és az Inzoliára. Évente 3 millió üveg bort palackoznak a 400 hektáros gazdaságban. Lucio bevallja, hogy a borászat nem az egyetlen szenvedélye, hiszen a vadászatnak és a halászatnak is hódol. A gróf folyamatosan bővíti birodalmát Mozia szigetén, az Etnán és a Camporeale-ban. Hatszáz hektáros birodalmához jelenleg 5 birtok és két üdülőhely tartozik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
www.cadizmedia.hu © 2018. Minden jog fenntartva
Design: C@diz