g

e

 

Gyors transzfer Monaco és Olaszország között
Camille Gottlieb nemrég felavatta az új szupergyors Monaco One transzferjáratot édesanyja, Stephanie hercegnő és a hercegi család többi tagjának jelenlétében. A futurisztikus A2V hajójárat Monacóból, az új Calla del Forte kikötőből az olaszországi Ventimigliába szállítja majd az idei szezonban az utasokat.

A Monaco One nevű hatalmas luxusmotorcsónak tengeri tesztelése már megkezdődött. A kényelmes hajó legfeljebb tizenkét utas befogadására képes, de mindenki élvezheti a légkondicionálást és a gyönyörű kilátást az utazás alatt. A vízi járművet két 350 lóerős motor hajtja, ami 90 kilométert tesz meg óránként. Ennek köszönhetően Monaco és az olaszországi Ventimiglia között mindössze 10-15 percig tart majd a hajóút. Összehasonlításképpen az utazás több mint fél óra autóval. A remek kis vízi jármű üzemanyag-takarékos és környezetbarát.


A katamaránt az Advanced Aerodynamic Vessels cég építette a franciaországi, La Rochelle-ben. A monacói kikötő A2V hajója valójában már a második modell, hiszen az elsőt, az Evian One-t a svájci Genfi-tavon üzemeltetik évek óta, amelyen a vendégek Genf ötcsillagos szállodái között ingáznak.
Az aerodinamikai emelést kihasználó repülőgépszárny működése ihlette a hajók létrehozását, ami egy bizonyos sebesség elérésekor a jármű súrlódását a felével csökkenti. Ez teszi lehetővé, hogy a hajó a legzordabb időjárási körülmények között is jól használható maradjon.

f

Leginkább mégis az üzemanyag-fogyasztás különbözteti meg ezt a transzfert a többit járműtől. A gyártó cég kevesebb, mint egy év alatt tervezte meg a hajót, és azt vallja, hogy az ugyanilyen sebességgel közlekedő hagyományos jachtokhoz képest 50%-kal kevesebb a fogyasztása. Ez az egyik oka annak, hogy a Monacói hercegség ezt az új szolgáltatást alkalmazza. A katamarán kétszer olyan gyorsan halad, mint egy hagyományos vízi jármű, miközben feleannyi üzemanyagot használ, továbbá kevesebb hullámzást, zajt és szennyezést produkál.

A Monaco One szuperhajó:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Archívum Kapcsolat