g


Az új világ jogrendje

Ha szükséged van rá, elveheted a másét?

 

"Megtagadják a vádemelést a bűnelkövetőkkel szemben a Soros-kapcsolatokkal rendelkező ügyészek" olvasható a "The Tennessee Star" című amerikai online lapban. A baloldali ügyészek egyes esetekben az Egyesült Államok nagyobb városaiban bizonyos bűncselekmények miatt már nem indítanak eljárást. A Daily Caller News Foundation vizsgálata is megállapította, hogy George Soros amerikai milliárdos jelentős szerepet játszott az ország egész területén zajló ügyészi választások ösztönzésében.

Kimberly Foxx illinois-i Cook megyei államügyész, akinek joghatóságához Chicago is tartozik, 2017-ben lépett hivatalába. Az amerikai milliárdos több mint 400.000 dollárt helyezett az Illinois Justice & Public Safety PAC-ba, ami Foxx megválasztását segítette 2016-ban, az Illinois State Választási Testület nyilvántartása szerint. Foxx már hivatalba lépése előtt bejelentette, hogy nem indít büntetőeljárást olyan tolvajok ellen, akik 1000 dollárnál kevesebbet loptak, és akit korábban 10 alkalomnál kevesebbszer ítéltek el. A bolttulajdonosok azonban tiltakoznak az egyre szaporodó tolvajlások ellen. Az emberek ugyanis megpakolva, fizetés nélkül hagyják el az üzleteket. Csak azok járnak rosszul, akik dolgoznak.

 

Rachael Rollins, a Massachusetts-i Suffolk megyei körzeti ügyésze, amelyhez Boston is tartozik. Politikai kampányában 15 olyan bűncselekményt felsorolt, amelyben nem indít eljárást. A lista magában foglalta a szabálysértéseket és a 250 dollárnál kisebb értékű lopást, az üres házak elfoglalását, valamely vagyontárgy szándékos megsemmisítését, továbbá a terjesztési szándékkal történő kábítószer birtoklást is. Akik ezen cselekményeket elkövetik, azoknak nem kell aggódniuk a következmények miatt. Viszont, akiket megkárosítnak azokra nehéz idők várnak.

Larry Krasner Philadelphia körzeti ügyésze 1,4 millió dolláros támogatással sikeresen nyerte a 2017-es választásokat. Az NBC-nek adott interjúban Krasner megkérdőjelezte a jelenlegi igazságszolgáltatási rendszert, szerinte az ismételt bűnelkövetők újbóli letartóztatása nem helyes. Krasner a fegyveres bűnesetek elkövetőit, hivatala első évében főként rehabilitációs programokon való részvételre irányította. Továbbá a marihuána-kereskedők és a szexmunkások ellen indított büntetőeljárások megszüntetéséért küzdött, majd jelentősen csökkentette a készpénz óvadék felhasználását, és felmentett 10 embert, akiket az elődei korábban már elítéltek. Krasner elutasította az illegális fegyvertartás néhány erőszakmentes esetének üldözését is, jellemzően Philadelphián kívül, a pennsylvaniaiak nyíltan, engedély nélkül szállíthatnak fegyvert. 

Chesa Boudin, San Franciscó-i kerületi ügyész is ehhez a körhöz tartozik. Már a kampánya során megígérte, hogy nem indít eljárást olyan életminőségi bűncselekményekkel kapcsolatban, mint a városi nyilvános kempingezés, a szex felajánlása vagy a nyilvános vizelés.
Boudin szülei egykor a Weather Underground terrorista csoport tagjai voltak, de gyilkosság miatt bebörtönözték őket, ezért a terrorista csoport vezetői nevelték fel Chesa-t. Az ügyész regnálása alatt mára a város kétarcú lett. San Franciscóban jelenleg több az egy főre jutó milliárdos, mint bárhol máshol a világon, miközben a hajléktalanok száma néhány harmadik világbeli nemzetével vetekszik. Lamborghinik suhannak a város egyik részén, a másik szegletében pedig a járdákat emberi ürülék, vizelettócsák, és hányások tarkítják.


John Creuzot, a Dallas megyei kerületi ügyész szintén a milliárdos üzletember segítségével nyerte meg a 2019-es választásokat. Creuzot bejelentette, hogy nem folytat eljárást 750 dollár alatti lopás miatt, ha az eltulajdonított dolog olyan "szükséges tárgy", mint például az étel, vagy pelenka és tápszer. Az emberölések száma is növekedett Creuzot regnálásnak első évében Dallasban, és ez a tendencia folytatódni látszik, legalábbis erről számolt be a Dallas Morning News.
Az új tendencia szerint egyes szupergazdag adományozók dollármilliókat költenek olyan ügyészek támogatására, akik csökkenteni akarják a bebörtönzések számát, visszaszorítják a rendőri kötelességszegések elleni eljárásokat, átalakítják az óvadékrendszert, amely szerintük igazságtalanul börtönbe helyezi a szegény embereket a tárgyalás előtt. A jogkövető állampolgárok eközben egyre elégedetlenebbek a kárukra elkövetett bűncselekmények miatt, de ez ma már nem számít. Ez a gondolkozás talán azért áll közel egyes milliárdosokhoz, mert közülük is sokan tisztázatlan körülmények között szerezték a vagyonukat. Az általuk támogatott jogrendben a szorgalmasan dolgozók feladata, hogy megtermeljék a javakat, miközben másoknak joguk lesz azt elvenni, ha netán szükségük volna rá. Ám bizonyos vagyonok továbbra is sérthetetlenek. Ez volna a jövő igazságos társadalma?

 

 

 

 

Archívum Kapcsolat