FŐOLDAL Archívum Kapcsolat

 

 

 


s

 

 

 

 

 

Ursula von der Leyen Európa élén

 

Ursula von der Leyen szerint meg kell menteni Európát. A német politikus az első nő az Európai Bizottság élén. Ezzel kétszeresen is beírta a nevét a történelembe, hiszen korábban Németország első női védelmi minisztereként szolgált. Ursulát Merkel kancellár univerzális fegyverének tekintik, noha eddigi pályáját nem mindenki értékeli abszolút sikeresnek, ennek ellenére egyre feljebb jutott.

Von der Leyen elkötelezett európainak tartja magát. Ursula Albrecht néven látta meg a napvilágot 1958-ban, Brüsszelben. Befolyásos családban nőtt fel. Közgazdász diplomával is rendelkező apja, Ernst Albrecht akkortájt a brüsszeli EGK Bizottság versenypolitikai főigazgatójaként dolgozott. Gyermekkorának jelentős részét Belgiumban töltötte, 1964 és 1971 között Brüsszelben járt iskolában, majd 13 évesen visszatért Németországba családjával együtt.
Ursula egyszerűen beleszületett a politika világába. Heidelbergi orvosi családból származó apja, Ernst Albrecht  ugyanis 14 éven át Alsó-Szászország miniszterelnökeként is dolgozott. Az apa rendszeresen bevonta az egész családot a választási kampányaiba. A gyerekeit a házuk parkjában fényképezték pónikkal, kecskékkel és kutyákkal, sőt Albrecht meghívta a fotósokat a zenei estekre is. A ház nagy nappalijában Ursula zongorázott az újságíróknak. A hosszú családi beszélgetések is fejlesztették politikai látásmódját. Ma ettől mozog olyan természetesen a politikai élet legfőbb színpadán Brüsszelben. A nagyszerű karrierrel büszkélkedő papa életének utolsó tíz évében Alzheimer-kórban szenvedett, és memóriavesztéssel küzdött, végül 2014-ben meghalt.

A fiatal Ursula közgadaságtant hallgatott Londonban, majd félbehagyta tanulmányait. Visszatért Németországba és 1987-ben orvosi diplomát szerzett a hannoveri orvosi egyetemen. Még 1986-ban férjhez ment a nemesi származású, jóképű Heiko von der Leyenhez. Hannoverben évekig orvosként is dolgozott. Később Kaliforniába költöztek, mivel professzor férjét a neves Standford egyetemre hívták tanítani. Ám 1996-ban ismét hazatértek. Heiko ma egy hannoveri vállalat vezérigazgatója, amely klinikai vizsgálatokat végez a gyógyszeripar számára. Ursula hétszeres anya, aki úgy tűnik, hogy a munkát és a családot probléma nélkül egyezteti. Heyko pedig visszafogott, kedves és természetes fickó.

Ursula 1999-ben, viszonylag későn kezdte politiakai pályáját, de igen gyorsan haladt előre a ranglétrán. Angela Merkel kabinetjében családügyi, szociális és munkaügyi, majd védelmi miniszterként dolgozott.

Ursula von der Leyen édesapja sok évvel ezelőtt egy luxus alpesi kunyhót vásárolt az ausztriai Stájerországban. A hangulatos épületet több száz hektár erdő öleli körül. Ursula két éve járt ott utoljára. Látogatását szigorú óvintézkedések kísérték. Élete azóta felgyorsult, egyre kevesebb idő jut az üdülésre.

A politikus az értékek megőrzéséért bátran vállal minden kockázatot. Amikor védelmi miniszterként Szaúd-Arábiában járt, elrendelte, hogy küldöttségének egyetlen nő tagja se viselje az arab női viseletet, az abayát, noha az ott kötelező volt. Úgy tartja, hogy mindenkinek oltalmaznia kell a saját tardícióit.

Von der Leyen nettó vagyonát 2019-ben 50 millió dollárra becsülik. Jelentős bevételei származnak magas fizetéseiből és vállalkozásaiból. A politikust 2019-ben az Európai Bizottság elnökévé választották. A beiktatásán hangsúlyozta, hogy Európa a létező legértékesebb dolog.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
www.cadizmedia.hu © 2019. Minden jog fenntartva
Design: C@diz