g

e

Úszó tehénfarm az éghajlat védelméért

 

 


A világ első úszó farmját láthatják a rotterdami kikötőben, melynek célja a kedvezőtlen éghajlatváltozás visszaszorítása. A fedélzeten tehenek ropogtatják a takarmányt, és elégedetten kérődznek. Egy új ötlet alapján háromszintes üveg, valamint acél fedélzeten tartják kísérletképpen a haszonállatokat. Hollandia területének egyharmada mélyen a tengerszint alatt fekszik és kevés a föld. A helyiek szerint az úszó gazdaság lesz a jövő tenyésztési módja. Napjainkban az európai országok közül Hollandiában a legmagasabb az egy főre eső káros gázkibocsátás. A tejágazat ugyanis különösen nagy mennyiségű metánt termel a tehenek miatt, ami további vízszintemelkedéshez vezethet.


A szarvasmarhák a vízen lebegő farm legfelső emeletén élnek, míg a tejükből a középső szinten sajt, joghurt és vaj készül, alul pedig a sajtok érlelődnek. A gazdaságot a 60 éves Minke van Wingerden férjével, Peterrel együtt vezeti, fizetés fejében. Azt akarják, hogy a gazdaság mielőbb önellátó legyen. A holland-német, Meuse-Rhin-Yssel fajta vörös-fehér teheneket robotok fejik. A trágyájukból kerti pelletet (nagynyomáson préselt rostos anyagot) hoznak létre. Ez a folyamat is tovább csökkenti a metán kibocsátást. Még az állatok vizeletét is megtisztítják, majd újrahasznosítják a tehenek ivóvizeként. Az úszó istálló mellett tucatnyi napelem található a vízen, amelyek elegendő villamos energiát termelnek a gazdaság működtetéséhez.
A vízen ringatózó gazdaság együtt mozog az árral, és a vízszint növekedésétől függően két méterig emelkedhet és zuhanhat. Ez azt jelenti, hogy árvíz esetén is zavartalanul működhet a farm.


Archívum Kapcsolat