FŐOLDAL Archívum Kapcsolat
 

 

 

 


 

 

 

Keleti tőkések

 

 

 

Szergej Vasziljev olyan üzletember, akinek a neve botrányokkal, gyilkosságokkal és egyéb kellemetlen eseményekkel összefüggésben gyakran felbukkan a médiában. A Vasziljev testvérek az egykori leningrádi régióhoz tartozó Vyrista faluban születtek, ma azonban fényűző palotában laknak. Mindhárman bokszolóként kezdték pályafutásukat. Először videó kölcsönzőket létesítettek, majd Európából behozott autókkal kereskedtek.

Szergej Vasziljev az 1980-as évek elején, még Brezsnyev idejében, létrehozta Leningrád első sportbűnöző csapatát, akikkel az importáruk feketepiacát bonyolították. Vasziljejevet állítólag maga Misa Dahya, a "szovjet földalatti kapitalizmus" legendás alakja tanította az ügyletek lebonyolítására. Misa a Szovjetunió főcsempészének számított, aki az illegálisan behozott elektronikai árúk értékesítését szervezte országos méretekben. Ezekben a műveletekben már Vasziljevék is részt vettek.

Szergej Vasziljevet kétszer elítélték, először nemi erőszakért, majd csalásért. Legutóbb 1989-ben szabadult, azóta nem került börtönbe.
Az 1994-ben alapított "Sovets" olajcsoporttal közvetlen kapcsolatot tartottak a testvérek. Akkortájt a vezető szovjet elvtársak maguk felügyelték az olajüzletágat, és Sergej Vasziljev engedelmesen végrehajtotta az utasításokat. Majd a legveszélyesebb csoportok harcba kezdtek 1994-től 1996-ig Szentpétervár üzemanyagpiacáért.

Az óriási bevételek legfőbb forrása jelenleg is a szentpétervári olajtermékek kereskedelméből származnak, amit a testvérek még 1995-ben a befolyásuk alá vontak. Itt zajlik a kőolajtermékek legnagyobb oroszországi exportja. Ma is Szergej Vasziljev felügyeli és ellenőrzi a Péterburgi olajterminált. A különös üzletemberek az ingatlankereskedelemben is részt vesznek.

Szergejt már kétszer próbálták megölni, először 1993-ban, majd 2006-ban. Mindkét alkalommal túlélte a fegyveres gyilkossági kísérletet, bár a támadásban Vasziljev súlyosan megsérült, majdnem az életét vesztette. A feltételezések szerint a gyilkossági kísérlet a CJSC Petersburg Oil Terminal lefoglalásának sikertelen akciójához kötődik. A történéseket azonban nehéz átlátni, és a szövevényes hátteret még problematikusabb megítélni, ezért csak a tényeket közöljük.

A testvérek fényűző nyári rezidenciája egy pompás palota, amit Igor Gremitskogo építész tervezett és kivitelezett. Az épület tökéletes mása a Cárszkoje Szélóban lévő híres Katalin-palotának, ám kicsinyített változatban. Az építéséhez csak természetes anyagokat használtak, 19 fajta itáliai márványt hozattak. Hatvan kilométerre Szentpétervártól az Oredez folyó partján áll a különleges alkotás.

A fotón is látható, Szergej Vasziljev mindig a legdrágább kocsikat vásárolja. Leginkább a vagyonokat érő autókban lehet róla felvételt készíteni, azt is a közlekedést rögzítő kamerákkal vagy a stop lámák előtti kényszerű megálláskor. Egyébként a testvérek nem kedvelik a nyilvánosságot, a másik két Vasziljev a háttérben maradt. Ám a falujukban mindenki jól ismerik őket.

Jótékonykodtak is, ahogyan gazdag emberekhez illik, hiszen teljesen helyreállíttatták a "Kazán Asszonyunk" templomát, a több mint száz éves történelmi fakatedrálist, amely ma a zarándoklás egyik legfontosabb helyszíne. Igaz, nem mindenki örül annak, hogy a csöndes falu óriási forgalmú turisztikai látványossággá vált.

 

 

 

 

 

 

 


 

 


 

 

 
 
 
 
 
www.cadizmedia.hu © 2018. Minden jog fenntartva
Design: C@diz