FŐOLDAL Archívum Kapcsolat

 

 

 


 

 

 

 

XVI. Benedek vatikáni
napjai

 


A Bajor Televízió idén januárban, félórás dokumentumfilmben mutatta be, mivel tölti napjait XVI. Benedek emeritus (nyugalmazott) pápa a Vatikáni Kertekben. Az egykori egyházfő megtört, ám szellemileg éber, de gyakran kerekesszékbe kényszerül. A hangja gyenge, alig hallható, csak ritkán szólal meg. Idén áprilisban töltheti be a 93. életévét.
A filmet a Mater Ecclesiae kolostorbeli rezidenciáján forgatták. Benedek emeritus pápa a visszavonulása előtt felhívta a figyelmet a radikális iszlám, és a szélsőséges ateista szekularizmus veszélyeire. George Gänswein érsek, Benedek személyi titkára elmondta, hogy a hajdani pápának kevés az ereje, de továbbra is fontosnak tartja a jó társaságot, ami felvidítja, és lelki megnyugvást nyújt számára.
"A kis Bajorország a Vatikánban" című film felidézte Joseph Ratzinger, vagyis XVI. Benedek gyermekkorát, és életének legfontosabb eseményeit. Részleteket közölt korábbi interjúkból, amit kardinálisként és pápaként adott. A programban interjú készült 95 éves bátyjával, Msgr. Georg Ratzingerrel, továbbá Bruno Fink atyával, aki titkárként dolgozott mellette 1978-tól 1983-ig. Megemlékeztek arról az időszakról is, amikor Joseph Ratzinger még freisingi, majd müncheni érsekként szolgálta az egyházat.

A dokumentumfilm bizonyítja, hogy XVI. Benedek nyugalmazott pápa máig nem dolgozta fel azt, hogy elveszítette egyházi rangját. A "nem létező világi háttérhatalomnak" ugyanis nem volt közömbös, hogy ki irányítja az óriási vagyonnal rendelkező katolikus egyházat, amely 71,6 millió hektárnyi ingatlant birtokol. Ez a terület nagyobb, mint Franciaország, vagyis a Szentszék a világon a legnagyobb, nem kormányzati földbirtokos. Hatalmas földterülettel rendelkezik számos országban, többek között Indiában és Németországban. Olaszországban például 115 ezer házat, telket birtokol, ami egyes számítások szerint a teljes olasz ingatlanvagyon 20%-ának felel meg. Az viszont nem tisztázott, hogy pontosan mi a Vatikán tulajdona és mi az egyházé. A kettő között ugyanis jelentős az átfedés.
Egy új tanulmány szerint a németországi protestáns egyházak már eladták ingatlanaik jelentős részét az elmúlt öt évben, és további értékesítéseket terveznek. Egyes egyházak pedig elkezdték bérbe adni az üres házaikat és lakásaikat. Cseppet sem meglepő, hogy főként a menekültek lakhatási projektjeibe kapcsolódtak be, mert így próbálnak tartósan stabil bérleti jövedelemhez jutni. Lassan bekövetkezik mindaz, amitől XVI. Benedek nyugalmazott pápa tartott. Az európai keresztény egyházak lényegében segítik a muzulmán migránsok betelepülését, és egyre nagyobb teret nyer a muszlim vallás.


XVI. Benedek pápa fénykorában:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
www.cadizmedia.hu © 2020. Minden jog fenntartva
Design: C@diz